Hlavní obsah

Štafeta vyhořela. Sen se rozplynul už na prvním úseku

LIBEREC

Totálním fiaskem skončil plánovaný útok českých běžců na lyžích na medaili z mistrovství světa v Liberci. Kvarteto Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal v páteční štafetě na 4x10 kilometrů ztrácelo už na první předávce téměř dvě a půl minuty a nakonec závod dokončilo s pětiminutovým mankem na dvanáctém místě. Vyhráli favorizovaní Norové, jejichž triumf zajistil finišman Petter Northug. Českým závodníkům nepomohla ani rekordní návštěva 37 tisíc diváků.

Článek

Jakš měl na prvním úseku jednoznačný úkol udržet se čela startovního pole a připravit Bauerovi pozici na plánovaný útok. Jenže plán začal hořet již v prvním kole, kterým dvaadvacetiletý reprezentant projel o osmnáct sekund pomaleji něž Nor Rönning, který zprvu udával tempo.

"Nevím, co se stalo. Celkově to nešlo, nemohl jsem se pořádně rozjet, zabrat a dojet závodníky přede mnou. Po včerejším tréninku jsem měl pocit, že všechno bude v pořádku, ale od startu jsem měl problémy," litoval Jakš.

Pole se proti očekávání začalo na těžké trati trhat již v úvodní části, jako první předávali překvapivě Kanaďané, hned za nimi Němci. Norové dotahovali ztrátu 25 sekund, Bauer vyrážel na trať s prakticky nepřekonatelnou ztrátou 2:20 minuty. V závěru druhého úseku se na čele osamostatnil Němec Angerer, následován Finem Jauhojärvim. Ztrátu nabral estonský klasik Veerpalu a bohužel i Bauer, který po deseti kilometrech přivezl manko 3:28 minuty.

V bruslařské části se začali dotahovat na čelo Norové. Němec Göring se držel v čele s drobným odstupem na Fina Kattilakoskiho, toho ale začal dojíždět Hofstad. Magál proti tomu nabral další minutu ztráty a Češi předávali stále třináctí.

Norský finišman Petter Northug vjíždí k radosti svého týmu do cíle mužské štafety na MS v Liberci.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Do posledního úseku vybíhal jako první Němec Teichmann, za nímž se vydal a brzy dojel vítěz skiatlonu Northug. Fin Nousiainen se do boje o zlato nehnal a pohodlně jistil třetí místo. Northug zvolil stejnou taktiku jako při skiatlonu a prakticky celý úsek se vyvážel za německým běžcem.

A stejně jako při zlatém závodu v neděli si naplánoval finální útok na vrchol poledního dlouhého kopce, ke stadiónu přijel na první pozici a v poslední zatáčce před nájezdem cílové rovinky několika mohutnými záběry Teichmannovi ujel a získal rozhodující náskok. Koukal přivezl českou štafetu na dvanáctém místě se ztrátou pěti minut.

Mistrovství světa v klasickém lyžování - štafeta mužů na 4x10 km:
1. Norsko (Rönning, Hjelmeset, Hofstad, Northug) 1:41:50,6, 2. Německo (Filbrich, Angerer, Göring, Teichmann) -2,6, 3. Finsko (Heikkinen, Jauhojärvi, Kattilakoski, Nousiainen) -43,9, 4. Itálie -1:22,4, 5. Kanada -1:31,3, 6. Švédsko -2:13,1, 7. Švýcarsko -2:43,8, 8. Estonsko -2:43,8, 9. Francie -3:09,7, 10. Kazachstán -3:44,8, ...12. Česko (Jakš, Bauer, Magál, Koukal) -5:01,7.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články