Hlavní obsah

Běžeckou štafetu na MS v Liberci vyhrály Finky, Češky třinácté

LIBEREC

Finské běžkyně na lyžích obhájily na mistrovství světa zlaté medaile ve štafetě na 4x5 kilometrů, když o jejich triumfu rozhodla díky drtivému finiši Aino Kaisa Saarinenová. Ta už tak v Liberci získala své třetí zlato. České reprezentantky Eva Skalníková, Kamila Rajdlová, Ivana Janečková a Helena Erbenová skončily třinácté.

Článek

To je pro ženskou štafetu, která se na velké akci poprvé od roku 1993 poprvé musela obejít bez Kateřiny Neumannové, nejhorší výsledek v samostatné české historii. Za vítěznými Finkami Češky zaostaly o více než tři minuty, nechaly za sebou jen výběry Spojených států a Estonska.

Pro stříbrné medaile si doběhly Němky, bronz získalo švédské kvarteto. Naopak běžkařská velmoc Norsko zůstala bez medaile až čtvrtá, přestože Claudia Kristoffersenová vybíhala do posledního úseku na první pozici. Na trati ji však předjela Saarinenová a v cílové rovince ji přespurtovaly i Němka Claudia Nystadová a Charlotte Kallaová ze Švédska.

Finky potvrdily prognózy

Běžkyně Finska byly pasovány do role favoritek už před závodem, neboť v jejich sestavě nechyběly dvojnásobná zlatá medailistka z Liberce Saarinenová ani její partnerka ze sprintu dvojic Virpi Kuitunenová. Ta předávala po druhém úseku v čele závodu již s více než půlminutovým náskokem Riittě-Liise Roponenové. Po dalším pětikilometrovém úseku však bylo vše jinak.

Ztrátu totiž smazala Norka Kristin Steiraová, navíc předávala s osmisekundovým náskokem své kolegyni Kristoffersenové. Saarinenová však na posledním úseku potvrdila roli nejlepší současné běžkyně a doběhla si s přehledem pro třetí liberecké zlato. V dramatickém souboji o další medailové pozice pak zbyly oči pro pláč právě Norkám. Velký návrat do závodu naopak zažily Němky, které v polovině štafety ztrácely na třetí místo půl minuty.

Češky dnes běžely na velké akci poprvé od roku 1993 bez olympijské vítězky a mistryně světa Neumannové, což se na jejich vystoupení ve Vesci výrazně projevilo. Osud českého družstva byl prakticky zpečetěn už po prvním úseku, kdy byly domácí závodnice poslední s více než dvouminutovou ztrátou, kterou přivezla Skalníková.

Rajdlová manko stáhla

"Rozjížděla první velkou štafetu, někde se to naučit musí. Bylo to pro ni těžké i tím, že se pole hodně roztrhalo už na prvním úseku. Soucítila jsem s ní, když jsem viděla, jak se štafeta vyvíjí," uvedla česká finišmanka Erbenová.

Rajdlová manko na další štafety stáhla a předávala jako čtrnáctá, ještě o příčku výš posunula na závěrečném kilometru české barvy Erbenová. "Chtěla jsem jet hlavně tak, abych si to užila a líbilo se mi to. Hezké bylo i to, že nám lidi fandili, i když jsme byly tak vzadu," dodala Erbenová.

České kvarteto však zůstalo na míle daleko od umístění z posledních velkých akcí: na olympiádě v Turíně v roce 2006 skončilo šesté a předloni na mistrovství světa v Sapporu páté. "Měly bychom přemýšlet nad tím, co jsme udělaly špatně. Možná jsme byly v létě hodně přetrénované," uvažovala jablonecká závodnice.

MS v klasickém lyžování - štafeta 4x5 km ženy:
1. Finsko (Muranenová, Kuitunenová, Roponenová, Saarinenová) 54:24,3, 2. Německo (Zellerová, Sachenbacherová-Stehleová, Gössnerová, Nystadová) -13,0, 3. Švédsko (Anderssonová, Norgrenová, Haagová, Kallaová) -13,4, 4. Norsko -16,1, 5. Itálie -52,5, 6. Polsko -1:12,1, 7. Japonsko -1:16,1, 8. Rusko -1:37,4, 9. Francie -1:40,1, 10. Bělorusko -2:24,8, ...13. Česko (Skalníková, Rajdlová, Janečková, Erbenová) -3:09,1.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články