Hlavní obsah

Sdruženář Churavý zakončil MS v Liberci osmým místem

LIBEREC

Pavel Churavý obsadil v závěrečném závodu sdruženářů na světovém šampionátu v Liberci osmé místo a pro českou reprezentaci v severské kombinaci tak zajistil nejlepší výsledek na mistrovství. Mistrem světa se stal Američan Bill Demong, který ve finiši závodu na deset kilometrů předčil Němce Björna Kircheisena. Francouz Jason Lamy Chappuis neudržel vedoucí pozici po skokanské části a dojel si pro bronz.

Článek

Další z českých reprezentantů Miroslav Dvořák skončil dvacátý, Aleš Vodseďálek byl jednatřicátý a Tomáš Slavík o pět míst za ním. "Je to trochu zahřátí na duchu," uvedl ke svému nejlepšímu výsledku na MS v kariéře Churavý. "Jen jsem malinko zklamaný ze svých sil, protože v závěru už jsem byl unavený. Naštěstí se to dneska sešlo," řekl nejlepší český sdruženář. "Škoda, kdybych měl víc síl, dalo se jet i o páté místo," litoval.

Demong v sobotu ve Vesci předvedl skvělou stíhací jízdu a náležitě si spravil chuť po čtvrtečním závodu družstev, v němž americké štafetě pokazil útok na zlato před skokanskou částí tím, že si zapomněl startovní číslo a byl diskvalifikován. Sdruženář z Lake Placid si vysloužil všeobecné uznání výborným během, protože jeho ztráta po dopoledním skoku, kdy měl na vedoucího Lamyho Chappuise manko 52 vteřin, se zdála být nedostižná.

Demong si z Liberce veze dvě medaile

Osmadvacetiletý Američan se však z průběžného osmého místa rychle odpoutal a po polovině závodu už společně s dalším vynikajícím běžcem Kircheisenem při průjezdu veseckým stadionem vedoucího Francouze dostihli. Demong s Kircheisenem rychle setřásli i Lamyho Chappuise a střídali se ve vedení, ovšem pak Američan razantně zvýšil tempo a do cílové rovinky už vjížděl osamocený. Demong si tak z Liberce odveze dvě medaile, minulou neděli získal bronz na malém můstku.

"Dnes to pro mě byla výzva. Už se zase můžu usmívat, to je pro mě velmi důležité," připomněl vítězný Američan svůj zkrat z týmového závodu. Byl také rád, že mu gratulovali kolegové z družstva, které nejspíš připravil ztraceným číslem o téměř jistou medaili, možná i zlatou. "Dodali mi sebevědomí a způsobili, že jsem na to dokázal napomenout. Musím jim moc poděkovat, že mě nezatratili, jsme skvělý tým," podotkl.

Demonga dvě zlata potěšily

Demonga těší, že navázal na úspěchy Todda Lodwicka, který získal v Liberci dvě zlata. "Každý chce být v Americe nejlepší. A je dobré, když se někomu nedaří, že zaskočí někdo jiný," konstatoval. Za úspěchy týmu stojí i psychická pohoda, která ale byla po čtvrteční události narušená. "Je vidět, že se i po průšvihu umíme dát dohromady," uvedl Demong. Na číslo si dnes dal pozor. "Měl jsem ho radši celou dobu kolem krku," řekl s úsměvem.

Churavý si dojel pro svůj nejlepší výsledek na mistrovství světa. V posledním závodě byl po skoku dvanáctý a v běhu si polepšil ještě o čtyři místa. Dlouho figuroval v silné šestičlenné skupině, kde byl aktivní především Nor Magnus Moan. Churavý však nepřipustil, aby vypadl z elitní desítky, a nakonec dorazil do cíle jako osmý. Na Demonga ztratil necelou minutu, od bronzu jej dělilo 28 vteřin.

MS v klasickém lyžování - severská kombinace:
1. Demong (USA) 23:36,6, 2. Kircheisen (Něm.) -12,8, 3. Lamy Chappuis (Fr.) -31,4, 4. Ryynänen (Fin.) -49,0, 5. Moan (Nor.) -55,1, 6. Pittin (It.) -57,0, 7. Edelmann (Něm.) -58,1, 8. Churavý (ČR) -59,1, 9. Minato (Jap.) -1:10,9, 10. Lodwick (USA) -1:13,5, ...20. Dvořák -1:58,0, 31. Vodseďálek -2:54,8, 36. Slavík (všichni ČR) -3:10,5.

Reklama