Hlavní obsah

Koukal v závěru padesátky ztratil a dojel sedmý, třetí zlato pro Northuga

LIBEREC

Norský suverén Petter Northug doplnil svou zlatou sbírku ze světového šampionátu v klasickém lyžování v Liberci o triumf v závěrečném závodu na 50 kilometrů volnou technikou. Nejlepší z českých závodníků byl v neděli Martin Koukal, který ještě v závěru závodu, při němž běžci překonali celkové převýšení 1759 metrů, držel kontakt s medailovými pozicemi, nakonec ale dojel sedmý.

Článek

Víc jak polovinu závodu jeli závodníci v sevřeném útvaru, pole se začalo natahovat až kolem sedmadvacátého kilometru. První pokus o roztrhání pelotonu předvedl Ital Zorzi, smečka pronásledovatelů tažená Švýcarem Fischerem jej ale brzy dostihla. Z české čtveřice drželi taktický kontakt s čelní skupinou Koukal s Magálem, Kožíšek po dobrém startu pomalu uvadal, ještě rychleji se propadal Šperl.

Patnáct kilometrů před cílem se začal Magál podílet na diktování tempa, ukazovat se začal také Nor Gjerdalen i majitel dvou zlatých medailí Northug. Koukal se v šestadvacetičlenné skupině takticky schovával a hlídal si několikasekundový odstup od lídrů, po předposledním průjezdu stadiónem se ale také dotáhl do první desítky.

Při posledním průjezdu stadiónem vedl pole Ital Piller Cottrer, jehož vzápětí vystřídala norská dvojice Gjerdalen, Northug. Na kopec kilometr před cílem vyvedl skupinu Němec Angerer, v patách už měl ale Northuga. Norskému rychlíkovi i napotřetí vyšel útok před posledním sjezdem, na stadión se vřítil jako první a mohutným finišem si dojel pro další zlato před Rusem Vylegžaninem a Angererem.

Koukal, který dokázal na stejné trati vybojovat zlatou medaili na mistrovství světa ve Val di Fiemme před šesti lety, se ještě kilometr před cílem snažil držet čelní skupiny, poodjetí soupeřů ale nezachytil a nakonec dojel sedmý, nejlépe na šampionátu v Liberci. V závěru ztratil i Magál, který projel cílem jako sedmnáctý se ztrátou sedmnácti sekund na Northuga. Šperl obsadil 33. a Kožíšek 35. pozici. „Bylo to důstojné rozloučení se šampionátem,“ těšilo reprezentačního trenéra Miroslava Petráska.

Reklama