Hlavní obsah

Sdruženář Churavý doufá, že stačí po běhu nabrat síly

Závod s hromadným startem ve čtvrtek ve 14:15 odstartuje na mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci program severské kombinace. Deset kilometrů běhu a po něm dvě skokanská kola na středním můstku čekají i momentálně nejlepšího českého sdruženáře Pavla Churavého. „Pokud si člověk dává vysoké cíle, často se stane, že jde do závodu přemotivovaný a dopadne špatně,“ zůstává při zemi jednatřicetiletý reprezentant.

Článek

Šampionát pro vás začne čtvrtečním závodem s masovým startem. Jak vám vyhovuje obrácená kombinace běh - skok?

Nemám takhle postavený závod moc rád. Po běhu je člověk vyčerpaný, je hodně málo času na regeneraci a s křečemi v nohách nebo zádech se špatně skáče.

Je pravda, že náročné tratě ve Vesci seberou hodně sil...

Byly doby, kdy jsem běhal lépe a skákal hůř. Letos je to naopak a tak bych raději běžel na jednodušší trati.

Máte recept na odstranění únavy před skokanskou částí?

Pokusím se osprchovat, chvíli poležet. Asi přijde ke slovu masáž, záleží na tom, co bude nejvíc bolet. Na Ještědu pak nejspíš vynechám zkušební kolo, aby bylo na doplnění energie co nejvíce času. Během dne do sebe snad dostanu trochu vývaru a energetickou tyčinku.

Vaše výsledky v letošní sezóně vzbuzují velká očekávání. Jak se s tlakem vyrovnáváte?

Tlak jsem necítil, až po návratu z Klingenthalu, kde jsem skončil minulý víkend třetí, to bylo hektické.

Přesto ale, neblesklo vám hlavou. Co kdyby...

Naučil jsem se takové plány nedělat. Pokud si člověk dává vysoké cíle, často se stane, že jde do závodu přemotivovaný a dopadne špatně.

Koho berete jako favorita závodu?

Fin Anssi Koivuranta a Nor Magnus Moan. Tipuji, že si oba odvezou minimálně jedno zlato. Koivuranta je skvělý skokan, který poráží i skokany-specialisty. Moan je pro změnu famózní běžec, jemuž často nestačí ani kovaní běžci. Pak také Američan Demong, Rakušan Stecher. Já si ale také vcelku věřím.

Reklama