Hlavní obsah

Bauer: Na borečka si hrát nebudu, ostatním bych tím nepomohl

Očekává, že právě na jeho úseku se začne na trati něco dít. Běžec na lyžích Lukáš Bauer při páteční štafetě na 4x10 kilometrů pojede druhý díl klasickou technikou, do samostatného úniku se ale pouštět nehodlá. „Ideální by bylo, kdybych mohl pole roztrhat a jel vpředu ve dvou, ve třech. Nemá moc význam hnát se někam sám,“ líčil po posledním tréninku.

Článek

Jak si představujete ideální průběh štafety?

Doufám, že to Martin Jakš přiveze na předávku tak, abych nemusel nikoho honit. Ale i kdyby nepřivezl, tak nemám obavu, neberu soupeře za žádné supermany. Ideální by bylo, kdybych mohl pole roztrhat a jel vpředu ve dvou, ve třech. Nemá moc význam hnát se někam sám. Sice bych si mohl říct, že jsem boreček, ale klukům na dalších úsecích bych tím moc nepomohl. Bylo by dobré utrhnout se, ale bez Norů. Přivézt si na čtvrtém úseku do finiše Northuga je pro všechny strašákem.

Jste rád, že Martin Jakš dostal důvěru i přes nepovedený klasický sprint dvojic?

Nedovedu si představit, že by tam byl někdo jiný. Nahradit jej někým jiným by nebylo dobré. Nejsem přesvědčený, že by někdo další jel stejně, nebo dokonce lépe než on.

Lze odhadnout, jak se bude štafeta vyvíjet?

Očekáváme, že se něco bude dít na druhém úseku. Stane se, že se začne pole trhat již v úvodu, ale většinou to bývá až po první předávce.

Je reálné, že byste se s někým na spolupráci domluvili?

Nepamatuji se, že by se něco domlouvalo při štafetách. Ale třeba při loňské Tour de Ski jsme se chtěli spolupracovat s ruskými běžci při dvacítce ve Val di Fiemme, abychom měli větší šanci roztrhat pole. Nakonec ale všechny plány zhatilo husté sněžení.

V Liberci jsou zatím podmínky dost specifické a už při několika závodech jste měli potíže s lyžemi. Je to pořád stejně zvláštní?  

Na dnešní trénink jsme zase vybírali mezi voskovou variantou a mikrokontaktem. Nepamatuji, kdy by bylo tak dlouhé období na mikrokonatkt. Pokud se maže, tak už ne tuhými vosky ale klistry.

Jak bude vypadat váš den před startem?

Bude podobný každému jinému na MS. Po deváté hodině se půjdu na dvacet minut proběhnout, kolem desáté půjdu na snídani. Oběd vynechám a ve tři čtvrtě na dvanáct pojedu na stadión, kde vyzkouším lyže a zhruba ve 13:20 bych měl přebírat od Martina Jakše.

Nervozitu necítíte?

Kámen v podobě medaile mám už za sebou. Ve štafetě ale chceme uspět, v úterý to bylo přesně dvacet let, co naši získali poslední bronz na mistrovství světa v Lahti. Věřím, že máme na to o medaili bojovat a to čekání ukončit. Snad nám pomohou i diváci, na patnáctku i skiatlon byla skvělá atmosféra.

Reklama

Související témata: