Hlavní obsah

Radní schválili záměr Prahy uspořádat olympiádu

Rada hlavního města Prahy na úterním zasedání dospěla k závěru, že česká metropole může být dějištěm letních olympijských her. Po jednání rady to na tiskové konferenci oznámil primátor Pavel Bém.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek (vpravo) může být spokojen

Článek

S konečnou platností by se mělo o podání pražské kandidatury na letní olympiádu v roce 2016 rozhodnout na schůzi zastupitelstva 22. března. Magistrát se chystá společně s Českým olympijským výborem založit obecně prospěšnou společnost Praha olympijská, která by kandidaturu organizačně zajišťovala. Jejím šéfem se stane sportovní podnikatel Tomáš Petera.

Pokud dnešní rozhodnutí potvrdí zastupitelstvo, může Praha podat přihlášku, a to nejpozději do 15. září. Město pak obdrží od Mezinárodního olympijského výboru dotazník a teprve jeho vyplnění a schválení orgány města, pravděpodobně v lednu příštího roku, bude považováno za závaznou kandidaturu.

V nynější koaliční vládě jsou příznivci i odpůrci pořádání olympiády v Praze. Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová (SZ) dění kolem žádosti sleduje a setkala se kvůli záměru se zástupci olympijského výboru. "Nebudu k tomu ale vydávat žádné stanovisko, dokud mne nepřesvědčí o tom, že uspořádání olympiády bude pro Česko přínosem," řekla ČTK. Připomněla, že Praha má malou šanci uspět hned napoprvé. Až bude žádost na pořadu dne, bude podle ministryně nutné o kladech a záporech pořádání her diskutovat.

Rezervovaný postoj má i ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Dnešní rozhodnutí radních komentoval slovy, že ucházet se o pořadatelství olympiády je v pravomoci hlavního města.

"Pokud se Praha na to sama cítí v rámci vlastních zdrojů, tak já ji přeji hodně štěstí. V okamžiku, kdyby žádala o zapojení zdrojů ze státního rozpočtu, tak by to ale vyžadovalo diskusi. Venkov si musí odpovědět na otázku, zda chce Praze poskytnout spoustu prostředků na rozvoj její infrastruktury pod heslem olympijské hry," řekl Kalousek ČTK.

Bém: Nefanděme, uvažujme racionálně 

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek dnes novinářům řekl, že byl zastáncem olympiády v Praze už jako primátorův ekonomický náměstek a názor nezměnil. Praze podle něj hry pomohou zlepšit infrastrukturu a vybudovat "světové jméno". Tak ohromná akce ale není jen záležitostí metropole, uvedl. "Bude z toho žít celá republika, celá republika si může pomoci," soudí expremiér.

Podle Béma nesmí při podání závazné kandidatury rozhodovat fandění, ale racionální ekonomické argumenty. Olympiáda podle něho musí přinést prospěch metropoli i celé republice. "Všechna data, která máme v této chvíli k dispozici, říkají ano," uvedl Bém. Případné hry musejí také nabídnout vizi rozvoje města a Česka. Primátor jmenoval výstavbu a modernizaci silnic, železnic, obchvatů i třeba čistíren odpadních vod. Olympiáda také musí být komorní, dodal další podmínku primátor.

Pražští politici již dříve přišli s ambicí ucházet se o pořádání her v roce 2016 nebo 2020. Dalším krokem bylo vypracování různých studií. Podle územní analýzy má Praha plochy pro olympijská sportoviště, hlavním centrem by měly být Letňany. Bém uvedl, že je ve hře i rekonstrukce strahovského stadiónu.

Soutěže nejen v Praze 

Olympijské soutěže by se neodehrávaly pouze v metropoli, ale i v dalších krajích, které by se na hrách podílely. Například jachting by byl na Lipně, dráhová cyklistika v Brně, kanoistika v Račicích, mimo Prahu by se konaly i některé zápasy fotbalového turnaje. Bém uvedl, že případné hry by nebyly pražské, ale české.

Podle ekonomické analýzy by hry stály asi 135 miliard korun a byly by ziskové. Celkové investice do infrastruktury, kterou prý Česká republika potřebuje i bez her, by činily podle studie asi 490 miliard korun. Bém připustil, že nyní odhadované náklady by byly překročeny.

Proti konání olympiády se dříve postavili SNK Evropští demokraté a Strana zelených, a také dnes podle serveru aktualne.cz jejich zástupci v radě hlasovali proti. Zelení v minulosti požadovali vypsat referendum, primátor ale s všelidovým hlasováním v Praze nesouhlasí. V případě, že by se mělo konat, mělo by být podle Béma celostátní.

Častým argumentem proti hrám byly i malé ubytovací kapacity ve městě. Místopředseda olympijského výboru Jiří Zedníček však uvedl, že Praha má už nyní tolik míst pro ubytování, jako měly Atény v době konání olympiády před třemi lety.

Hry v roce 2016 může Praha těžko získat, protože o čtyři roky dříve budou v dalším evropském městě Londýně, uvedl primátor. Praha by se ale svou kandidaturou na tento rok mohla zviditelnit pro následující olympiádu v roce 2020.

Reklama

Související témata: