Hlavní obsah

Ve druhé etapě Tour zvítězil Australan Cooke

SEDAN

Čtyřiadvacetiletý australský cyklista francouzské stáje fdjeux.com Baden Cooke vyhrál poprvé v kariéře etapu na slavné Tour de France. Jeho krajan a týmový kolega Bradley McGee navíc udržel žlutý trikot vedoucího jezdce, takže Australané ve službách fdjeux.com řádí jako černá ruka.

Foto: ČTK

Australan Baden Cooke v cíli druhé etapy Tour de France.

Článek

"Je to něco neuvěřitelného," rozplýval se Cooke. Tento vynikající spurtér měl do pondělka na kontě 25 vítězství, téměř všechna se zrodila v hromadných dojezdech. "Moji kolegové odvedli skvělou práci, výborně mi to rozjeli. Nemůžu tomu uvěřit, prožívám něco fantastického," dodal borec, který se v průběžné klasifikaci díky bonifikacím posunul na třetí příčku.

Hamilton jede se zlomeninou

Na start etapy nenastoupili kvůli zraněním z hromadného pádu v nedělním dějství Američan Levi Leipheimer, který si zlomil kyčel a jeho stájový kolega z Rabobanku Nizozemec Marc Lotz (četné odřeniny v obličeji). Lídr dánského týmu CSC Američan Tyler Hamilton si nadvakrát zlomil pravou klíční kost, ale přesto se v pondělí postavil na start.

"Je to velký bojovník. Budeme ho podporovat tak dlouho, jak jen to bude možné," uvedl sportovní ředitel dánské stáje Bjarne Riis. Mluvčí týmu Brian Nygaard dodal: "Tyler v noci kvůli bolesti moc špatně spal, ale za každou cenu chtěl zůstat v závodě."

Peloton opět brzdily pády

Už na 5. kilometru druhé, převážně rovinaté etapy atakoval k radosti domácích fanoušků Lilian Jegou (Credit Agricole), k němuž se brzy připojil krajan Frederic Finot (Jean Deletour). A protože peloton tento únik vůbec nevzrušoval, vypracovali si oba Francouzi rychle velký náskok. Na 107. kilometru činil 11:15 min.

Hlavní pole pak přece jen zrychlilo, o tempo se starali především závodníci týmů Lotto-Domo a Fassa Bortolo. Ani dnes nebyla na úzkých silnicích nouze o pády. Na zemi se ocitli mj. Fabio Baldato (Alessio) či Portugalec José Azevedo z ONCE, ale oba se vrátili zpátky do sedla a dotáhli se zpátky do pelotonu.

Uprchlíky dostihli

Vedoucí duo se postupně rozdělilo. Finot nastoupil v kopci a Jegou, jenž na 89. kilometru upadl po srážce s doprovodným motocyklem, neměl síly ho následovat. Pětadvacet kilometrů před cílem ho peloton pohltil. Lídr však měl dál náskok přes čtyři minuty a už to vypadalo, že vydrží a dosáhne životního úspěchu kariéry.

Jenže přesně 2,5 km před cílovou páskou ho hlavní pole dostihlo a bylo jasné, že znovu vstoupí do hry o vavřín elitní spurtéři. Všem vypálil rybník Cooke, Němec Erik Zabel z Telekomu se v den svých 33. narozenin musel spokojit jen se čtvrtým místem.

V úterý čeká cyklisty 167,5 kilometru dlouhá etapa z Charleville-Mézieres do Saint-Dizier.

TOUR DE FRANCE - 2. etapa
La Ferté-sous-Jouarre - Sedan, 204,5 km
1. Cooke (Austr.)5:06:33 hod.
2. Nazon (Fr.)všichni stejný čas
3. Kirsipuu (Est.)
4. Zabel (Něm.)
5. Hushovd (Nor.)
6. McEwen (Austr.)
7. Bettini (It.)
8. O'Grady (Austr.)
9. Rodriguez (USA)
10. Artetxe (Šp.)
...
73. Padrnos (ČR)
127. Andrle (ČR)
Průběžné pořadí:
1. McGee (Austr.)8:58:28
2. Millar (Brit.)- 4
3. Cooke (Austr.)- 6
4. Zubeldia (Šp.)
5. Ullrich (Něm.)
6. Nazon (Fr.)
7. Peňa (Kol.)-10
8. Hamilton (USA)
9. Flickinger (Fr.)
10. Armstrong (USA)-11
...
79. Andrle- 33
98. Padrnos- 37

Reklama