Hlavní obsah

Plénum ČOV schválilo zásady nominace a odměny pro Peking

PRAHA

Plénum Českého olympijského výboru ve čtvrtek jednomyslně schválilo zásady nominace a ocenění medailistů pro hry v Pekingu v roce 2008. Nominační kritéria jsou takřka stejná jako před minulými hrami v Aténách, odměny pro jednotlivce jsou totožné.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek

Článek

Za zlatou medaili bude milión, za stříbro polovina a za bronz 300.000 korun. Mírně se upravily odměny u týmových sportů, od kolektivů s minimálně devíti sportovci bude za titul 300.000, za stříbro 200.000 a za bronz 150.000 korun. Všechny odměny podléhají zdanění.

Česká republika má zatím jistých šest míst pro sportovní střelce, další adepty čekají klíčové soutěže letos a hlavně v příštím roce. Jednotlivé sporty mají nominační kritéria nastavena podle pravidel Mezinárodního olympijského výboru, limity budou plnit atleti a plavci.

Podmínkou nominace jsou stejně jako minule podpis reprezentační smlouvy a závazku ve věci dopingu ve sportu a další formální záležitosti. Období nominace skončí 7. července 2008, atleti a plavci se mohou pokoušet o limity až do 16. července, kdy zasedne nominační plénum ČOV.

Svazy musejí do podzimu vypsat seznam potencionálních reprezentantů, kteří by se mohli na olympiádu dostat. Pokud by se někdo kvalifikoval a na seznamu nebyl, nastaly by formální nominační potíže s organizátory. Toto pravidlo platilo také před Aténami, zejména kvůli bezpečnostním prověrkám.

V individuálních sportech se lze kvalifikovat na OH buď na národních mistrovských soutěžích, nebo při vypsaných kvalifikacích mezinárodních sportovních svazů. Střelci získávají účastnická místa pro Českou republiku, zatímco u dalších sportů je nominace jmenovitá.

Reklama