Hlavní obsah

Praha zná termín odevzdání kandidatury na OH

LAUSANNE

Do 13. září letošního roku musejí národní olympijské výbory informovat Mezinárodní olympijský výbor (MOV) o úmyslu ucházet se o možnost kandidovat na olympijské hry v roce 2016. Časový harmonogram všech procesních operací, který se rovněž týká České republiky a kandidatury Prahy, ve středu zveřejnili zástupci MOV. Vyplněný dotazník pak musejí zájemci zaslat MOV do 14. ledna 2008.

Foto: Sport.cz

Praha se chce ucházet o pořádání letních olympijských her 2016 nebo 2020.

Článek

Výkonný výbor MOV na základě přihlášky, předložených záruk a vyplněného uchazečského dotazníku vybere finalisty v červnu příštího roku. Obsah dotazníku s osmi kapitolami byl ve středu rovněž zveřejněn. K závěrečné volbě pořadatele dojde po návštěvách komise MOV v jednotlivých městech 2. října 2009 na zasedání MOV v Kodani.

Vedle Prahy dosud vyjádřili zájem organizovat olympijské hry v roce 2016 také zástupci Chicaga, Tokia a Ria de Janeiro. O pořádání se budou ucházet pravděpodobně také Řím a Madrid. Zástupci Prahy počítají, že větší šance na vítězství v kandidatuře má česká metropole až pro rok 2020.

"Zveřejnění termínů kandidatury a skladby dotazníku je pro společnost Praha olympijská zlomovým okamžikem. Dosud jsme všechny analýzy, studie a materiály zpracovávali s předstihem, nyní je můžeme plnit do konkrétních kapitol dotazníku," řekl dnes ČTK Tomáš Petera, ředitel společnosti, která má za úkol zastřešovat činnosti spojené s kandidaturou na pořadatele LOH.

"Tím, že jsme začali pracovat s dostatečným předstihem, nemám z termínů obavy, ale před celým týmem nyní stojí několik měsíců tvrdé a pečlivé práce," uvedl Petera. "Všechny materiály musíme vyplnit ostře a sebevědomě, aby bylo celému světu a všem protikandidátům jasné, že to v České republice s kandidaturou Prahy na pořádání olympijských her myslíme vážně," dodal.

Reklama

Související témata: