Hlavní obsah

Zástupci Prahy jsou v Lausanne na setkání uchazečů o OH 2016

LAUSANNE

Zástupci sedmi uchazečských měst o pořádání olympijských her v roce 2016 se v pondělí sešli v sídle Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne, kde budou do pátku diskutovat o svých představách a vyslechnou připomínky a požadavky ze strany zástupců MOV. Výpravu pražské kandidatury vede ředitel společnosti Praha olympijská Tomáš Petera. Vedle české metropole chtějí pořádat hry i Tokio, Chicago, Rio de Janeiro, Madrid, Dauhá a Baku.

Článek

Jednotliví adepti nyní musejí do 14. ledna odeslat dotazník, o kterém se právě v Lausanne bude diskutovat. Pak vybere MOV užší okruh kandidátských měst, která musejí vyplnit další a mnohem podrobnější dotazník s poplatkem půl miliónu dolarů do 12. února 2009.

Volba hostitelského města pro OH 2016 se odehraje 2. října 2009 na zasedání MOV v Kodani. Favority jsou mimoevropští kandidáti, protože OH v roce 2012 se budou konat v Londýně. Také pražští představitelé vidí větší šance na úspěch až pro rok 2020.

"Jde o první a poslední společné setkání týmů, jež vypracují uchazečské dotazníky," řekl ČTK Petera. "Nejde o prezentaci našich návrhů a záměrů, ale o vyslechnutí zadání, jak uchazečský dotazník vyplnit a zpracovat," přiblížil.

Uchazečský dotazník má osm kapitol, pro sběr informací pro jejich vyplnění spolupracuje ředitel Prahy olympijské se sedmi odbornými komisemi. "Na všechny položky odpovíme jasně a stručně. Důraz klademe na první kapitolu 'Motivace, koncepce, odkaz'," dodal Petera.

Reklama

Související témata: