Hlavní obsah

Aktuálně je v českém olympijském týmu jistých 50 sportovců

Kolem 140 českých sportovců by mohlo jet na srpnové olympijské hry do Pekingu. Myslí si to místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) pro sport František Dvořák. Aktuálně je v týmu 50 jistých účastnických míst, z nichž drtivá většina není na konkrétní jméno, ale na stát. Limity splnilo také šest plavců, ti ale ještě musejí potvrdit aktuální formu na červencovém domácím šampionátu. Konečnou nominaci schválí plénum ČOV 16. července.

Článek

"Může se samozřejmě stát, že to číslo nakonec nebude vůbec sedět," připustil Dvořák na středečním setkání s novináři v Praze. Nejvíc jistých míst (13) mají zatím sportovní střelci, o jedno místo méně pro Českou republiku vybojovali veslaři. Atletů je sedm, nově přibyla nečekaně v neděli Zuzana Schindlerová, která v Luganu splnila limit A v chůzi na 20 km časem 1:33:15.

Limit A na své jméno mají výškaři Barbora Laláková, Iva Straková, Romana Dubnová, Jaroslav Bába a tyčkařka Pavla Rybová, tudíž jejich start na olympiádě je takřka jistý. Do Pekingu ale smějí v jedné disciplíně pouze tři atleti, tudíž teoreticky se může stát, že je někdo z nominace vystrčí. Tato pravděpodobnost je ale skoro nulová. S mírnějším kritériem smí na OH pouze jeden atlet a plavec v disciplíně. Nominaci na jméno má jistou gymnasta Martin Konečný.

V některých sportech je už nyní v podstatě jasné, kdo bude mít nominaci jistou, i když konkrétní jména zveřejní svazy až v létě. Je ale zřejmé, že třeba veslaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková mají olympijské místo ve skifu jisté, stejně jako střelkyně Kateřina Emmons-Kůrková ve vzduchové pušce, těžko někdo vytlačí z nominace také jachtaře. Šest plavců se musí na letním domácím šampionátu přiblížit na 98 procent limitnímu času, z kolektivních sportů se do Pekingu mohou dostat už jen basketbalistky.

Reklama