Hlavní obsah

Sportovci zákaz mluvit nedostanou

Karel FeltPrávo

Český olympijský výbor nebude sportovcům zakazovat vyjádření v souvislosti s OH v Pekingu a situací v Číně. Novinářům to řekl na středečním setkání předseda ČOV Milan Jirásek v reakci na negativní ohlasy, které provází rozhodnutí Britského olympijského výboru, jenž nechal sportovce podepsat smlouvu, v níž se zavazují nevyjadřovat se jakkoliv k situaci v nejlidnatější zemi světa.

Foto: ČOV

Český olympijský dům v Pekingu pro LOH 2008

Článek

„Nic takového dělat nebudeme a ani nehodláme sportovce instruovat, jak mají mluvit. Neuvažujeme ani o žádných sankcích. Vycházíme z toho, že sportovci jsou myslící bytosti. Při podpisu smlouvy s ČOV před startem na olympiádě se mimo jiné zavazují dodržovat Olympijskou chartu,“ připomněl Jirásek.

V jejím článku 51 se jasně říká, že v oficiálních olympijských prostorech je zakázán jakýkoli projev politické, rasové či náboženské demonstrace nebo propagace. Stejně tak jsou tímto článkem vázáni i pořadatelé. „Článek 51 Olympijské charty hovoří jasně a my ho plně respektujeme,“ dodal předseda ČOV.

„Olympionici přecházejí do kompetence ČOV až po schválení jejich účasti na OH nominačním plénem 16. července. Do té doby jsou pod vedením svých svazů. ČOV respektuje vyjádření MOV k pořádání her v Číně. V něm se praví, že vrcholný sportovní orgán nelituje přidělení nadcházejících OH Pekingu s vírou, že budou přínosem pro Čínu i svět,“ uvedl Jirásek.

Konstatoval rovněž, že obavy o pokusy zneužití olympiády a sportovců k politickým cílům nelze vyloučit, ale odmítl jejich bojkot.

„Zkušenosti z let 1980 a 1984 jsou velice negativní. Mnozí sportovci tak přišli o vrchol svého snažení. Bojkot je nepřijatelný,“ zdůraznil šéf ČOV.

Reklama