Hlavní obsah

Kritéria pro Peking má aktuálně splněno 61 sportovců

PRAHA

Přes šedesát českých sportovců pojede na olympijské hry do Pekingu. Účastnická místa si 100 dní před zahájením her vybojovalo 61 reprezentantů, s většinou z nich ale zatím není spojené konkrétní jméno. Limity má také sedm plavců, ti ale ještě musejí potvrdit aktuální formu na červencovém mistrovství republiky. Konečnou nominaci schválí plénum Českého olympijského výboru 16. července.

Článek

Nejvíc jistých míst (13) mají zatím sportovní střelci, o jedno méně pro Českou republiku vybojovali veslaři. Atletů je osm, ale výškařka s limitem A Barbora Laláková si nedávno přetrhla Achillovu šlachu a její účast v Pekingu je nepravděpodobná. Kritérium splnili ještě Iva Straková, Romana Dubnová, Jaroslav Bába a tyčkařka Pavla Rybová. Pojedou také chodci Zuzana Schindlerová a Roman Bílek. V Pekingu smějí v jedné disciplíně startovat tři atleti s limitem A, s mírnějším kritériem jen jeden.

Také v některých dalších sportech je už nominace konkrétní. Mezi vodními slalomáři v domácí kvalifikaci uspěli Štěpánka Hilgertová, Vavřinec Hradílek, Stanislav Ježek a Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem, jistý start na jméno má také gymnasta Martin Konečný. Dráhové cyklisty budou reprezentovat Lada Kozlíková, Adam Ptáčník, Denis Špička, Tomáš Bábek, Alois Kaňkovský a Petr Lazar, na horském kole pojede Tereza Huříková. Do Pekingu se nominovali judisté Jaromír Ježek a Pavel Petřikov, akvabely Soňa Bernardová a Alžběta Dufková i skokanka na trampolíně Lenka Honzáková.

I když konkrétní jména nominovaných zveřejní většina svazů až později, je zřejmé, že třeba veslaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková mají olympijské místo ve skifu jisté stejně jako střelkyně Kateřina Emmons ve vzduchové pušce, která nedávno vyhrála SP v Pekingu a bude jednou z velkých adeptek na medaili. Jen těžko někdo vytlačí z nominace také jachtaře Martina Trčku, Michala Maiera, Lenku Šmídovou a Lenku Mrzílkovou.

Z kolektivních sportů se do Pekingu mohou dostat už jen basketbalistky, které hrají v červnu kvalifikační turnaj v Madridu, například v tenisu, badmintonu, triatlonu či plážovém volejbalu rozhodnou červnové žebříčky.

O nadcházejícím víkendu budou bojovat o nominaci na mistrovství světa v Seville dálkoví plavci, blíží se také kvalifikační závody rychlostních kanoistů na regatě v Miláně.

Reklama

Související témata: