Hlavní obsah

Thajci dostanou prémie za olympijské medaile ve splátkách

BANGKOK

Thajští sportovci sice mají slíbené štědré odměny za medaile z olympiády v Pekingu, mohou však zapomenout na to, že by se z nich přes noc stali boháči. Národní olympijský výbor se obává, že by mohli peníze okamžitě utratit "za hlouposti", a proto jim po hrách vyplatí jen polovinu částky. Zbytek jim bude vyplácet ve splátkách v následujících 20 letech.

Článek

Thajci mají za zlaté medaile slíbeno 10 miliónů bátů (asi pět miliónů korun), za stříbro dostanou šest miliónů a za bronz čtyři. Minimální denní mzda se v Thajsku pohybuje kolem 203 bátů na den.

Thajský olympijský výbor se rozhodl peníze vyplácet ve splátkách proto, že většina sportovců vyrůstala v chudobě a mohli by nenadálé bohatství okamžitě a bezhlavě utratit. "Až zestárnou, budou se jim peníze hodit. Budou je dostávat každý měsíc, protože v minulosti tady bylo pár případů těch, kteří všechno hned rozfofrovali," řekl agentuře Reuters člen výboru Charoen Wattanasin.

Ke kroku inspiroval vedení výboru boxer Manus Boonjumnong, který po zisku zlaté medaile na olympiádě v Aténách rozházel prémii 600 000 dolarů v kartách, sázkách na fotbal a nekonečných večírcích. Boonjumnonga poté opustila těhotná žena, zruinovaný boxer se rozhodl pro návrat do ringu a měl by znovu boxovat na olympijských hrách.

Reklama