Hlavní obsah

Olympijských sportovišť se zemětřesení v Číně nedotklo

PEKING

Organizátoři olympijských her v Pekingu ubezpečili, že pondělní ničivé zemětřesení v Číně neovlivní srpnový svátek sportu. K přírodní katastrofě, která si vyžádala v provincii S'-čchuan minimálně 10 000 obětí, došlo ve vzdálenosti 1500 kilometrů od Pekingu. Ačkoli otřesy půdy byly i v metropoli cítit, nenapáchaly v ní žádné škody, tím méně na olympijských sportovištích.

Článek

Ta byly totiž vybudována právě s myšlenkou na zemětřesení a splňují tak velmi přísné normy. "Sportoviště v testu obstála," uvedl Ku Jung-sin, zástupce ředitele seismologického ústavu. V pondělí dosáhly otřesy v Pekingu úrovně 3,9 stupně Richterovy škály, přičemž dějiště her byla zkonstruována tak, aby vydržela minimálně do hodnoty 8.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge zaslal čínskému prezidentovi i hlavě organizačního výboru kondolenční dopis. "Olympijské hnutí je v obzvlášť v těchto těžkých chvílích na vaší straně. Myslíme na vás a hluboce cítíme s postiženými," napsal Rogge. Do postižené provincie se chystá i pochodeň s olympijským ohněm, do S'-čchuanu by podle původních plánů měla dorazit v půlce června.

Reklama

Související témata: