Hlavní obsah

Do Pekingu pojede minimálně 120 českých sportovců

Minimálně 120 českých sportovců pojede na olympijské hry v Pekingu. Měsíc před startem her je stále možné, že se výprava ještě rozšíří. Limit splnilo i osm bazénových plavců, kteří musejí o příštím víkendu svou výkonnost potvrdit na mistrovství České republiky v Podolí. Do týmu se mohou dostat ještě další sportovci, jejichž svazy zažádaly o volnou kartu. Na minulých hrách v Aténách měla česká výprava 141 reprezentantů.

Foto: REUTERS/Issei Kato , Reuters

V nominaci na OH v Pekingu nechybí obhájce v desetiboji Roman Šebrle.

Článek

Početná je výprava atletů, kterých na olympiádu pojede minimálně 26. A to v týmu chybí zraněná výškařka Barbora Laláková a těhotná tyčkařka Pavla Rybová, které splnily limity. Nominační plénum Českého olympijského výboru zasedne 16. července, atleti však mohou plnit limity až do 23. července.

V sestavě nechybí obhájce zlata v desetiboji Roman Šebrle a žhavá medailová kandidátka oštěpařka Barbora Špotáková, která suverénně vede letošní světové tabulky. Sezónu ještě nezahájila vicemistryně světa ve skoku o tyči Kateřina Baďurová, která byla v zimě na operaci kolena.

Druhou nejpočetnější výpravou v českém olympijském týmu jsou se 13 jmény sportovní střelci. V sestavě je deset reprezentantů, kteří vystříleli pro Českou republiku účastnické místo, nechybí ani medailistky z Atén Kateřina Emmons a Lenka Marušková. V nominaci je také zkušený Miroslav Varga, olympijský vítěz ve střelbě z malorážky ze Soulu 1988, který si tak splnil sen poté, co se vrátil k soutěžím.

Velké naděje jsou ve veslování

Velké naděje jsou vkládány do veslařů, kterých bude startovat dvanáct. Na medailové příčky myslí skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková. Stříbro z Atén bude obhajovat párová čtyřka. Dvanáctičlenný tým mají také basketbalistky, které se na OH dostaly jako jediný český zástupce kolektivních sportů.

Mezi desítkou tenistů nechybí příslušníci světové špičky Tomáš Berdych, Radek Štěpánek a Nicole Vaidišová. Pět sportovců včetně dvojnásobné olympijské vítězky Štěpánky Hilgertové tvoří čtyři posádky ve vodním slalomu, odkud jsou Češi zvyklí vozit medaile. O jednoho člena více mají dráhoví cyklisté. V tříčlenném složením do Pekingu pojedou triatlonisté a moderní pětibojaři, z nichž David Svoboda patří mezi adepty na cenný kov. Čtyři jsou jachtaři se stříbrnou ženou z Atén Lenkou Šmídovou.

Po dvou zástupcích mají v olympijském týmu badminton (poprvé po 16 letech), silniční cyklistika, horská kola, BMX, judo s nadějí Jaromírem Ježkem, rychlostní kanoistika, lukostřelba (po 16 letech), dálkové plavání s Janou Pechanovou, synchronizované plavání, sportovní gymnastika a stolní tenis. Jednoho reprezentanta vyšlou do Pekingu zápasníci, skoky na trampolíně, vzpěrači a jezdectví. Teoretickou šanci postoupit mají ještě plážoví volejbalisté.

Reklama

Související témata: