Hlavní obsah

Jednačtyřicetiletá Američanka Torresová poplave na OH i padesátku

Jednačtyřicetiletá plavkyně Dara Torresová dokázala na americké kvalifikaci vyhrát nejkratší sprint na 50 metrů volným způsobem a zajistila si účast v Pekingu v další disciplíně. Závěrečný den soutěží v Omaze sledoval po splněném cíli už jen z hlediště Michael Phelps a viděl, jak jeho výkon téměř vyrovnala nová hvězda ženského plavání Katie Hoffová.

Článek

Ta bude na olympiádě startovat v pěti individuálních závodech a minimálně jedné štafetě. Její slavnější krajan Phelps se bude pokoušet o zisk osmi zlatých medailí a tím o překonání rekordu Marka Spitze z Mnichova 1972.

Největší pozornost ale byla v neděli upřena na Torresovou, která po triumfu na stovce dohmátla v nejlepším čase i na padesátce. Druhé postupové místo si zajistila s velkým odstupem Jessica Hardyová. Torresová nyní uvažuje o tom, že v Pekingu vynechá stovku, neboť by ji stála příliš mnoho sil. Soustředit se bude kromě nejkratšího sprintu také na dvě štafety.

V závěrečném závodě na 1500 metrů překvapivě kraloval Peter Vanderkaay, jemuž sedí spíše kratší distance. O pět sekund za sebou nechal i držitele národního rekordu Larsena Jensena. Kraulař Vanderkay tak na olympiádě bude bojovat o medaile na 200, 400 i 1500 metrů a rovněž v dlouhé štafetě volným způsobem.

Reklama