Hlavní obsah

Kladivářka Ledvinová hodila český rekord a pojede do Pekingu

Kladivářka Lenka Ledvinová je novou českou rekordmankou a zajistila si start na olympijských hrách v Pekingu. Na sobotním mítinku v Plzni poslala kladivo do vzdálenosti 69,03 metru a o 77 centimetrů vymazala z tabulek květnový výkon juniorské vicemistryně světa Kateřiny Šafránkové, kterou zároveň vyřadila z olympijské nominace.

Foto: Český atletický svaz

Lenka Ledvinová

Článek

Do Pekingu totiž s limitem B může pouze jeden atlet a přísnější kritérium v hodu kladivem žen má hodnotu 69,50 metru. "Doufám, že hodím ještě dál, jinak mi zbude doufat, že mě Kateřina nepřehodí," řekla na stránkách Českého atletického svazu Ledvinová, kterou čeká nejbližší závod hned příští týden ve středu v Lovosicích.

Dvaadvacetiletá Ledvinová, která byla loni druhá na ME do 22 let, rekord hodila ve třetí sérii, v níž si o 1,40 metru vylepšila osobní maximum. "Konečně mi to ulétlo po všech těch závodech, kdy jsem se trefovala pořád kolem 65 metrů," povídala Ledvinová. Chtěla prý hodit ještě dál, ale došly jí síly. "Škoda těch 47 centimetrů," litovala nesplněného limitu A, znamenajícího absolutní jistotu účasti na OH.

Devatenáctiletá Šafránková hodila letos v květnu 68,26 metru a prožívá zatím nejúspěšnější sezonu v kariéře. Loni byla stříbrná na ME juniorů v Hengelu, letos si stejný kov přiveze z probíhajícího mistrovství světa této kategorie v Bydhošti.

Reklama