Hlavní obsah

Budapešť konkuruje Praze, chce olympiádu v roce 2020

Ivan VilčekPrávo

Hlavní město Maďarska chce kandidovat na pořádání olympijských her v roce 2020. Ve čtvrtek o tom jednomyslně rozhodla budapešťská městská rada. Budapešť se tak stane přímým konkurentem Prahy, která rovněž uvažuje o pořádání olympiády v roce 2020.

Článek

"Dnes jsme se přiblížili našemu snu o pořádání olympiády blíže než kdy dřív," uvedl starosta Gábor Demszky. Projekt musí ještě schválit maďarský parlament.

Sportoviště by měly vyrůst na ostrovech Csepel a Margit i v okolí bývalého Népstadionu, dnes Stadionu Ference Puskáse. V plánu je dokončení páté trasy metra a nových mostů přes Dunaj, aby se zlepšila dopravní situace ve městě. "Věřím, že naše kandidatura bude úspěšná," uvedl předseda Maďarského olympijského výboru Pál Schmitt.

V Maďarsku se ještě nikdy olympijské hry nekonaly. Maďaři původně uvažovali o pořádání her v roce 2012, ale vláda s tím nesouhlasila s odvoláním se na příliš velké náklady. Budapešť se tak soustředila na termín 2020. O tento termín má zájem rovněž Petrohrad, Moskva, Milán, Katar a Dilí.

Reklama

Související témata: