Hlavní obsah

Praha se nebude ucházet o pořádání olympiády v roce 2020

PRAHA

Praha se nebude ucházet o pořádání olympijských her v roce 2020. Rozhodla o tom v úterý městská rada. Na tiskové konferenci to oznámil primátor Pavel Bém (ODS). Zastavení prací spojených s přípravou kandidatury je součástí návrhu opatření, která mají zmírnit dopady finanční krize na fungování metropole.

Článek

"Je logické, že hledáme úsporná opatření všude, kde můžeme. Jedním takovým opatřením je i zmrazení prací na přípravu kandidatury Prahy na letní olympijské hry v roce 2020," řekl Bém.

Návrh musí ještě schválit zastupitelstvo, které se sejde tento čtvrtek. Je ale pravděpodobné, že i tam bude odhlasován bez problémů. ODS, která je ve vedení města, má totiž v zastupitelstvu většinu.

Rozhodnutí rady vítá opozice. "Byl to od začátku zvláštní projekt a je chybou, že se do něj dalo tolik prostředků," řekl ČTK opoziční zastupitel Miroslav Poche. Podle něj mělo město od záměru pořádat olympijské hry ustoupit už dávno. Olympijská kandidatura dosud Prahu stála 70 miliónů korun.

Kandidatura měla smysl

Bém ale namítá, že olympijská kandidatura smysl měla. Podařilo se podle něj zpracovat studie, které budou využity k rozvoji Prahy a urychlily se dlouhodobé investiční plány jako výstavba nových tras metra nebo tunelového komplexu Blanka. Navíc kandidatura znamenala podle Béma významnou reklamou pro českou metropoli v zahraničí.

Dodal, že olympijskému projektu chyběla politická podpora vlády. Domnívá se, že v příštích několika letech se nikdo pražskou kandidaturou zabývat nebude, nemyslí si ale, že by byl projekt zcela mrtvý. Česká ekonomika se podle něj musí nejprve zvednout. "Jsem přesvědčen, že se k tomuto projektu někdy někdo vrátí," dodal primátor s tím, že to bude otázka pro další generace politiků.

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek byl na rozhodnutí Prahy ukončit snahy o přidělení olympijských her vzhledem k poslednímu vývoji připraven. "Mám pro to pochopení. Vím, že Praha si nechala udělat finanční analýzu, že za současné situace by na to nebyly prostředky. Pokud bude (Praha) tlumit další investice a výdaje, tak tohle je jedna z prvních věcí, která bude na řadě, protože je to zbytná záležitost. Bez toho se dá žít," uvedl Jirásek. O situaci ještě dnes jednal i ČOV.

Železného rozhodnutí nepřekvapilo

Rozhodnutí městské rady nepřekvapilo ani člena Mezinárodního olympijského výboru a exekutivy ČOV Jana Železného. "Dalo se to předpokládat, nejen kvůli finanční krizi, ale i celkově. Nedokázalo se dobře pracovat s veřejností a ekonomická krize k tomu přispěla. Moc se tomu nedivím," řekl ČTK trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem.

Praha se ucházela o možnost pořádat olympijské hry v roce 2016, nedostala se však ani do užšího výběru. Předem ale avizovala, že hlavní úsilí o získání olympijských her do hlavního města směřuje k roku 2020.

Reklama

Související témata: