Hlavní obsah

Po sérii prezentací je Chicago stále favoritem na OH 2016

Za zavřenými dveřmi Olympijského muzea v Lausanne vyslechli zástupci Mezinárodního olympijského výboru jednu z posledních prezentací čtyř kandidátských měst, které usilují o pořádání olympijských her v roce 2016. Rozhodujícím dnem pro Chicago, Tokio, Madrid a Rio de Janeiro bude datum 2. října, kdy budou v Kodani členové MOV hlasovat o pořadateli.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Zástupci kandidátských zemí na OH v roce 2016 před Olympijským muzeem v Lausanne

Článek

Všechna města se zaměřila na prezentaci finančních záruk svých rozpočtů, což je v době globální krize ožehavá otázka. Zástupci Chicaga pustili členům MOV videonahrávku s přísliby Valerie Jarrettové, poradkyně amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten chystá v Bílém domě speciální úřad pro olympijský, paralympijský a mládežnický sport. Obama by měl být rovněž přítomen na konečném hlasování v Kodani.

Podle chicagských funkcionářů dosáhnou finanční záruky pro organizaci her dvou miliard dolarů. "O schopnosti financovat hry v Chicagu nebyly při prezentaci žádné pochybnosti," uznal australský člen MOV Kevan Gosper. Chicago je považováno za hlavního favorita na pořádání her a dnešní prezentace to opět potvrdila. "Tentokrát to nebylo v hollywoodském stylu, zaměřili se i na sportovní aspekty," řekl italský člen MOV Mario Pescante.

Ještě více důrazu na finanční otázku kladou představitelé Tokia. "Aby nedošlo k mýlce: již dnes máme v bance připraveny čtyři miliardy dolarů," uvedl šéf organizačního výboru Ičiro Kono. Z videonahrávky podpořil tokijskou kandidaturu i předseda vlády Taro Aso.

Pozdrav připojil prezident Luiz Inacio Lula da Silva

Za Rio de Janeiro se postavil šéf centrální banky Henrique Meirelles, pozdrav připojil i prezident Luiz Inacio Lula da Silva. "Je nutné mít lepší představu o situaci brazilské ekonomiky. Naše země je nyní stabilní a investice se vrací. Za nás mluví čísla," odmítl pochybnosti o nejistém jihoamerickém prostředí Meirelles.

Také zástupci Madridu využili hlasu předního politického představitele, premiéra Josého Luise Zapatera, jenž do Kodaně dorazí po boku královské rodiny. "Do Kodaně je ještě dlouhá cesta. Prezentaci jsme ale pojali velkolepě," uvedla šéfka madridské kandidatury Mercedes Coghenová.

"Bude to těžká volba pro mé kolegy, všechna města jsou schopna uspořádat skvělé hry. Mám štěstí, že nemusím volit," shrnul prezentaci šéf MOV Jacques Rogge.

Delegáti MOV už nesmějí navštěvovat až do samotné volby kandidátská města. Toto opatření má předejít podobnému korupčnímu skandálu, který vypukl při volbě Salt Lake City za dějiště zimních her v roce 2002.

Reklama

Související témata: