Hlavní obsah

Na OH v Londýně budou boxovat ženy, šanci dostaly golf a ragby

V programu olympijských her v Londýně 2012 bude box žen. Mezinárodní olympijský výbor dnes v Berlíně také navrhl, aby o čtyři roky později seznam sportů na hrách rozšířily golf a ragby o sedmi hráčích.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Alex Čejka na turnaji v Čeladné

Článek

Box byl dosud jediným sportem v současné skladbě letních olympijských her, v němž nesoutěžily ženy. Podle návrhu mezinárodní boxerské federace by se mělo při londýnské premiéře představit 40 boxerek po osmi v pěti váhových kategoriích.

Stejný počet míst tak ztratí mužský box, aby se sport udržel ve stanoveném limitu 286 účastníků.

Na olympijských hrách v roce 2016 by mohly být soutěže pod pěti kruhy rozšířeny o další dva sporty golf a sedmičkové ragby, které dnes navrhl výkonný výbor MOV. Se svou snahou o návrat tak prozatím neuspěly baseball a softbal, daleko do programu mají squash, karate a kolečkové bruslení.

Doporučení výkonného výboru může ovlivnit rozhodování 106 členů pléna MOV, které bude v říjnu v Kodani hlasovat o změně. V dánské metropoli se zároveň rozhodne právě o pořadateli her 2016 - vybírat se bude ze čtveřice Chicago, Madrid, Tokio a Rio de Janeiro.

Golfisté soutěžili na olympijských hrách v roce 1900 a 1904, ragby se naposledy představilo ve svém tradičním formátu s patnácti hráči na OH 1924. Oba sporty mají i svou ženskou variantu.

Pokud by se golf do olympijského programu dostal, mohla by se na nejsledovanější akci představit i ikona světového sportu Tiger Woods, jenž se podle svých předchozích vyjádření staví ke startu na olympiádě kladně.

Reklama