Hlavní obsah

České boxerky šance na start na OH motivuje k tréninku

PRAHA

Zařazení boxu do programu olympijských her v Londýně 2012 přijaly české boxerky s nadšením. Jejich start pod pěti kruhy ve čtvrtek posvětil výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Článek

"Je to povzbudivá zpráva. A přichází k nám ve finiši příprav na ženský evropský šampionát, ke kterému pojedeme v září na Ukrajinu," řekla v tiskové zprávě trenérka české reprezentace Šárka Stoklásková, před dvanácti lety první zaregistrovaná boxerka v Česku.

Na ME na Ukrajině se připravují dvě boxerky, brněnská Danuše Dilhofová a osmnáctiletá Plzeňanka Martina Jindrová.

Novým impulzem do tréninku je ženský box na olympiádě pro jednadvacetiletou Martina Schmoranzovou, která před třemi lety získala bronz na mistrovství Evropy v Polsku. "Když se doma podívám na medaili z Evropy, mám zase víc chuti do tréninku. Jen se nyní musím naučit zkombinovat ho s náročným zaměstnáním," řekla policistka, která box trénuje převážně v BC Kladno, ale občas také v pražském dejvickém centru trenéra Marka Šimáka.

Trenérka Stoklásková je ze zařazení ženského boxu do programu her zároveň i trochu smutná. Sama už si na olympiádě nezaboxuje. "Je tam věkový limit 34 let a boxer také nesmí na olympiádu, pokud předtím soutěžil profesionálně, a to už já zkusila," řekla.

České boxerky mají domácí šampionát již čtyři roky a na tom letošním podle generálního sekretáře České boxerské asociace Jana Pavlíka byly dvě desítky soutěžících. "Nyní začnou soutěžit i dívky a ženy, které v českých oddílech boxu nebo ve fitcentrech boxing zatím jen trénují," doufal Pavlík v rozšíření ženské boxerské základny.

Boxerky v amatérském ringu nosí stejně jako muži na hlavách přilby, mají stejné rukavice, oblečení, obutí. Rozdíl je jen mezi chrániči: mužům stačí suspensor, ženy navlékají i chrániče prsou.

Reklama