Hlavní obsah

Rio de Janeiro volá po první olympiádě v Jižní Americe

KODAŇ

Olympiáda pro všechny kontinenty. To bylo hlavní téma při závěrečném představení Rio de Janiera na dnešní kodaňské volbě hostitelského města pro olympijské hry v roce 2016. Prezident Brazílie Luiz Inacio Lula da Silva, považovaný za jednoho z nejoblíbenějších politiků na světě, apeloval na členy Mezinárodního olympijského výboru (MOV), aby poprvé přidělili hry do Jižní Ameriky.

Článek

"Olympijské hnutí je takto nevyvážené," prohlásil brazilský prezident. Dosud bylo třicet olympiád v Evropě, dvanáct v severní Americe, z čehož osm ve Spojených státech amerických, pět v Asii a dvě v Austrálii. Nyní má prý Brazílie velkou šanci ukázat, že olympijské hry patří lidem ze všech kontinentů. Prezident rovněž upozornil, že Rio je připravené vypořádat se s vyšší kriminalitou v metropoli a uspořádat bezpečné hry.

"A brazilská ekonomika může zaručit finanční stabilitu," uvedl. Rio počítá s rozpočtem 14,4 miliardy dolarů, což je ze všech kandidátů nejvíc. "Jsme připraveni zahájit přípravy na okázalé hry," znělo z brazilského tábora.

Brazilci proto měli v týmu i guvernéra Centrální banky Henriqua Meirellese. "Dá se předpokládat, že Brazílie díky své ekonomické stabilitě bude do roku 2016 mezi pěti nejsilnějšími zeměmi světa," řekl Meirelles.

Rio je společně s Chicagem, za které dnes orodoval také prezident Barack Obama, považováno za mírného favorita volby. Překvapením by bylo přidělení her Tokiu nebo Madridu. "Brazílie je jedinou z deseti nejsilnějších zemí světa, která nikdy olympijské hry nepořádala," uvedl brazilský prezident. "Proto si upřímně myslím, že nyní je řada na nás. Je čas vyvážit tu disbalanci, naše nabídka není jen brazilská, ale jihoamerická. Dejte nám šanci a uvidíte," slíbil.

Zástupci prezentovali hry v harmonii s přírodou

Jeho řeč se setkala s pochvalou od několika členů MOV včetně šéfa Mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppa Blattera. "Jsem téhož názoru, že by olympijské hry měly kolovat. Jeho vystoupení se mi dostalo pod kůži," prohlásil Blatter, který má rovněž právo volit.

Zástupci Tokia prezentovali hry v harmonii s přírodou, které budou nejlepší pro sportovce v historii. "Tokio je schopné připravit hry bezpečné pro veřejnost a zároveň v přírodě," prohlásil nedávno zvolený nový premiér Japonska Jukio Hatojama. Měl těžkou úlohu, neboť před členy MOV vystoupil po prezentaci Chicaga s Obamou a jeho ženou Michelle.

Japonci svou prezentaci spojili se skutečností, že Bella Convention Centre v Kodani bude v polovině prosince hostit konferenci OSN na téma změny v klimatu. "Je to symbolické vůči naší kandidatuře, leccos to naznačuje," prohlásil guvernér Tokia Šintaro Išihara. Tentýž muž se na začátku týdne nechal slyšet, že kvůli globálnímu oteplování mohou být také hry v roce 2016 poslední. "Nikdo už nebude chtít sportovat," uvedl.

Klimatické změny byly i důvodem k tomu, aby se v Kodani sešli aktivisté hnutí Greenpeace, kteří transparenty vyzvali amerického prezidenta Obamu, aby spíš než nyní přijel do Kodaně v prosinci na zasedání OSN. Došlo i na střety, po nichž policie zatkla celkem 43 lidí. Někteří z nich chtěli transparenty vyvěsit i na budovu, kde plénum MOV probíhá.

Reklama

Související témata: