Hlavní obsah

V Madridu zavládl smutek jen chvíli, Španělé přáli vítězství Riu

MADRID

V Madridu zavládl po oznámení výsledků voleb pořadatele olympijských her v roce 2016 smutek, ale nakonec měli lidé ve Španělsku pochopení pro výhru Rio de Janeira. V kandidátském městě se dokonce objevily skupinky tanečníků v brazilských zelenožlutých barvách, kteří úspěch Ria oslavovali. A Španělé na historickém náměstí Plaza del Oriente dali jasně najevo, že pořádání prvních her v Jižní Americe Brazílii přejí. Nejvíc se radovali, když vypadly kandidatury Chicaga a Tokia.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Zástupci kandidátských zemí na OH v roce 2016 před Olympijským muzeem v Lausanne

Článek

Španělé totiž prý už dopředu tušili, že jejich třetí kandidatura bude opět neúspěšná. I proto, že letní hry v roce 2012 uspořádá Londýn a zimní o dva roky později Soči. Přestože za úspěch lobovali samotní král Juan Carlos a premiér José Luís Rodriguez Zapatero.

"Je logické, že Jižní Amerika, která nikdy neměla olympijské hry, volbu vyhrála. Těžko se dalo čekat, že by po Londýnu opět olympiádu dostala Evropa," prohlásil šestatřicetiletý počítačový expert z Madridu Miguel Angel. "Ale je dobře, že v konkurenci Chicaga Rio uspělo," uvedl.

Obyvatelé španělského města olympiádu v Madridu nebývale podporují. "Vyhrála Samba, nikoliv sport," trefně poznamenal padesátiletý muž Amador García, který čekal na náměstí na vyhlášení výsledků voleb. "Samba dnes porazila fiestu," znělo z úst dalšího fanouška.

V Madridu čekalo na verdikt 6000 fanoušků

Před Královským palácem v Madridu čekalo na verdikt asi 6000 fanoušků. Po chvilce ticha po zveřejnění výsledku však oslavy pokračovaly. "Prohráli jsme, protože musela nastat změna. Za Londýnem nemůže být Madrid," řekla devatenáctiletá Lara Perezová a neváhala tancovat v rytmech hip-hopu, swingu a samozřejmě flamenka.

Španělé věří, že v roce 2020 už by mohl Madrid napočtvrté uspět. "Ale je ještě brzy o tom hovořit," prohlásil předseda španělské vlády Zapatero. "Madrid bude vždy silný kandidát," dodal.

Upozornil tak na "zlatou éru" španělského sportu, který země v posledních letech prožívá. Měl na mysli například úspěšného tenistu Rafaela Nadala, španělské basketbalisty, cyklisty a fotbalisty.

Reklama

Související témata: