Hlavní obsah

Do programu olympijských her byl zařazen golf i sedmičkové ragby

KODAŇ

Golf i ragby o sedmi hráčích budou na programu olympijských her v letech 2016 a 2020. Rozhodlo o tom páteční hlasování členů Mezinárodního olympijského výboru v Kodani. Ragby se pod pěti kruhy hrálo naposledy v roce 1924, golf byl součástí her pouze v letech 1900 a 1904.

Foto: Mike Blake, Reuters

Na program OH v letech 2016 a 2020 se dostal golf.

Článek

Po prezentacích a diskuzích oba sporty podpořila nadpoloviční většina členů MOV. Pro golf se vyslovilo 63 hlasujících, proti 27, ještě větším triumfem skončila snaha přívrženců ragby. To nakonec získalo 81 z 90 možných hlasů.

„Posuzovaly se například přitažlivost pro mladou generaci či sledovanost. Výběr golfu a ragby zvýší sledovanost olympijských her a zároveň i popularitu těchto sportů,“ podotkl k rozhodnutí MOV předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Ragbyový turnaj bude čtyřdenní a zúčastní se ho v mužské i ženské kategorii 12 týmů. "Sedmičkový formát je skvělý pro televize a sponzory. A hráči a fanoušci ho milují," argumentoval Mike Miller, generální sekretář Mezinárodní ragbyové unie.

Mezi golfisty se o zlato utká 60 mužů a stejný počet žen v rovněž čtyřdenním formátu obvyklém pro turnaje profesionálů.

V golfovém světě se tak už spekuluje, zda svoji sbírku úspěchů doplní o olympijské zlato i Tiger Woods. První hráč světa již předem přislíbil, že pokud ještě neukončí kariéru, tak přijede na hry v roce 2016, které bude hostit Rio de Janeiro.

Sám Woods si golf na OH přál

Woods za golf i lobboval a při prezentaci přesvědčoval členy MOV z videonahrávky: "Milióny golfistů po celém světě budou pyšní, že budou moci reprezentovat svoji zemi a bude pro ně ctí stát se olympioniky."

"Čas ukáže, že bylo vaše rozhodnutí velmi moudré," reagoval na výsledky hlasování šéf MOV Jacques Rogge, jenž byl o několik hodin dříve znovu zvolen do své funkce na závěrečné čtyřleté období. O další budoucnosti těchto dvou sportů v olympijské rodině se bude znovu jednat v roce 2017.

Díky olympiádě získají golf a ragby bezpochyby finanční injekci. Už tak bohatý golf může ještě zvýšit svoji sledovanost a analytici odhadují, že sedmičkové ragby díky přijetí do olympijské rodiny získá od sponzorů o 15 až 20 miliónů dolarů více.

Golf se zavázal, že během olympijských her se nebude konat žádný turnaj kategorie major, ragby se zase rozhodlo, že po zařazení do programu her zruší mistrovství světa sedmičkového formátu.

Baseball a softbal byly vyřazeny v roce 2005

Golf i ragby o sedmi hráčích doporučil z širší skupiny uchazečských sportů výkonný výbor MOV v srpnu. Někteří členové jako Kanaďan Dick Pound však kritizovali skutečnost, že vůbec nebylo oznámeno, z jakého důvodu se do výběru nedostaly zbylé sporty jako baseball, softbal, squash, karate a kolečkové brusle. "Není to fér, protože tohle není transparentní proces," zlobil se Pound.

V roce 2005 byly ze seznamu olympijských sportů vyřazeny baseball a softbal, které měly nahradit jiné. Žádný však tehdy nedostal nadpoloviční většinu, a tak bude na hrách v Londýně jen 26 sportovních odvětví. I proto tentokrát Rogge a výkonný výbor MOV předem rozhodli o dvou sportech, které by se měly zařadit na program MOV, protože opětovné nezvolení nového sportu by se dalo vnímat jako jejich selhání.

„Z programu vypadl dříve softball a baseball, takže zařazení ragby vnímám jako určitou kompenzaci. V sedmi se bude hrát i kvůli kvótám. Počet sportovců na hrách nesmí totiž přesáhnout 10 500,“ uvedl místopředseda ČOV pro sport František Dvořák.

Podle pravidla 46 Olympijské charty ve znění ze 7. července 2007 musí být na programu OH 25 až 28 sportů.

Reklama