Hlavní obsah

Do olympijského programu přibyla smíšená tenisová čtyřhra

Na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 se bude hrát v tenisu i smíšená čtyřhra. Rozhodl o tom výkonný výbor MOV v Lausanne a zároveň změnil program dráhové cyklistiky tak, aby měli muži i ženy stejné disciplíny.

Článek

"Nikdy jsem na olympiádě nehrál, takže o to je to větší lákadlo se udržet mezi nejlepšími," řekl ČTK aktuálně šestý deblista světa Lukáš Dlouhý, letos vítěz čtyřhry na Roland Garros a na US Open. A koho by chtěl případně za partnerku? "Kdybych se dostal do týmu a Iveta mě chtěla, tak asi s ní," jmenoval českou jedničku Benešovou.

Tenisový olympijský turnaj se bude v Londýně hrát ve Wimbledonu na slavné trávě v All England Clubu. "V Anglii si potrpí na tradice a pro tenis je to určitě dobrá zpráva," řekl František Čermák, po boku Slováka Michala Mertiňáka finalista Turnaje mistrů a vítěz pěti turnajů ATP. "Je to tak daleko, že nevím, s kým bych chtěl hrát mixa. Každopádně to bude moje poslední šance si olympiádu zahrát," dodal.

"To je super, že to schválili, určitě to je dobře," řekla novinářům v Praze bývalá světová trojka ve dvouhře Hana Mandlíková, která hrávala smíšenou čtyřhru s Johnem McEnroem a ve čtyřhře získala titul na US Open před dvaceti lety s Martinou Navrátilovou.

Z cyklistického programu vypadl stíhací závod jednotlivců, madison a všechny bodovací závody, počet deseti medailových kolekcí však zůstane zachován. V Londýně budou muži i ženy závodit ve sprintu jednotlivců i družstev, keirinu a stíhačce družstev. Olympijskou novinkou je soutěž všestrannosti zvaná omnium, která zahrnuje pět různých disciplín.

V roce 2007 se v omniu stal mistrem světa český dráhař Alois Kaňkovský. Po zisku titulu ale dával přednost bodovacímu závodu dvojic, a to právě proto, že to byla olympijská disciplína a omnium nikoliv. Spolu s Petrem Lazarem dokonce získal v bodovačce na MS bronz.

"Teď se všechno opět mění. Omnium chci jet už na březnovém světovém šampionátu v Kodani. Budu se na něj specializovat, ale vyřazení bodovacích závodů mě mrzí. Myslím, že omnium je zajímavá disciplína, především pro diváky. Určitě se teď objeví celá řada lidí, kteří se na něj budou specializovat, a konkurence stoupne," řekl ČTK Kaňkovský.

Především vyřazení stíhacího závodu jednotlivců vzbudilo mezi bývalými i současnými cyklisty velkou kritiku. Na olympiádě se jel poprvé v roce 1964 v Tokiu a zlato v něm vybojoval československý reprezentant Jiří Daler. Posledním olympijským vítězem se stal Brit Bradley Wiggins, jenž mohl dokonce po triumfech v Aténách a Pekingu útočit doma v Londýně na zlatý hattrick.

"Je to zklamání, ale je to něco, co nemůžu ovlivnit," uvedl v reakci na vyřazení své parádní disciplíny Wiggins. "Je docela drastické zrušit tři vytrvalostní závody a nahradit je něčím, jako je omnium, což, jak se domnívám, je dost špatná disciplína na sledování," nesouhlasil na dálku s Kaňkovským. "Ale nezáleží na tom, co si myslíme. Jsme jen jezdci," dodal Wiggins.

Reklama