Hlavní obsah

Půl roku před startem olympiády v Londýně nadšení zatím chybí

LONDÝN

Hodiny na Trafalgarském náměstí, které odpočítávají čas od začátku letní olympiády v Londýně, jsou zatím spíš atrakcí pro turisty než symbolem blížícího se sportovního svátku. Půl roku před startem her je totiž digitální časomíra pro obyvatele britské metropole zejména připomínkou ekonomické zátěže a dopravních problémů, které hry městu přinesou.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Londýnský Tower Bridge

Článek

"Život v Londýně a cesta metrem je komplikovaná už teď. Až sem přijedou miliony turistů, bude to doslova nemožné," citovala agentura Reuters dvacetiletého studenta Michaela Deana. "Bydlím poblíž Greenwich Parku a už teď musím někdy čekat na metro dvacet minut. A taky se mi nelíbí, že kvůli hrám omezují park," dodal s tím, že během her radši z Londýna odjede.

"Myslím, že Londýn se během her zastaví. Lístky jsou navíc drahé a nejsou k sehnání," uvedl osmačtyřicetiletý stavař Steven Tye. "Nechápu, proč utrácejí miliony liber za budovy a stadiony, když nepropagují sport a zdravý životní styl na školách?" přidal pětadvacetiletý David Graham.

Hodiny na Trafalgar Square, které odpočítávají čas do začátku olympijských her v Londýně.foto: Reuters/Andrew Winning

Organizace olympiády zatím Britům příliš důvodů k radosti nedala, zejména proto, že finanční náklady se oproti původním propočtům více než ztrojnásobily na 9,3 miliardy liber. Podle jednadvacetileté propagační pracovnice Amy Emersonové se však přístup s blížícím se sportovním svátkem zlepší. "Na královskou svatbu také byli všichni nejdřív naštvaní, ale nakonec si ji všichni užili. S olympiádou to bude stejné," prohlásila.

"Olympiáda v Londýně nebyla dlouhých 64 let, takže to může být jediná šance v životě ji zažít. Lidé by si to měli uvědomit a užít si to," řekl Dan March, jeden z účastníků charitativního představení s olympijskou tématikou, které se dnes pod hodinami na Trafalgarském náměstí konalo.

Řeší i se i záchodové štětky

Zatímco sázkové kanceláře řeší, kdo při slavnostním ceremoniálu zapálí olympijský oheň, organizační výbor má zatím jiné starosti - musí zařídit vybavení olympijské vesnice. Pro 2800 bytů potřebuje 16 tisíc postelí, devět tisíc skříní, 170 tisíc věšáků na oblečení, 11 tisíc sedaček a mimo jiné i pět tisíc záchodových štětek.

"O tom, kdo zapálí oheň, jsme se ještě vůbec nebavili. Teprve to budeme řešit," prohlásil šéf organizačního výboru Sebastian Coe. Právě bývalý slavný běžec je jedním z možných kandidátů, Coe však něco takového odmítá. "Už dřív jsem říkal, že během her budu mít strašně moc povinností," uvedl.

Dalšími favority jsou pětinásobný olympijský šampion ve veslování Steve Redgrave, bývalá atletka Kelly Holmesová, desetibojař Daley Thompson a skokan do vody Tom Daley. Mluví se také o fotbalistovi Davidu Beckhamovi, někdejším běžci Rogeru Bannisterovi a dokonce i o královně Alžbětě II.

Organizátoři však mohou napodobit londýnskou olympiádu z roku 1948, kdy oheň zapálil neznámý dvaadvacetiletý student medicíny John Mark.

Reklama

Související témata: