Hlavní obsah

Londýnský velodrom je nádherný, konstatovali čeští dráhaři

Zvenku stále ještě trochu staveniště, vevnitř ovšem nádhera. Tak líčí čeští dráhaři cyklistický velodrom v Londýně, který vyrostl pro letošní olympijské hry. Reprezentanti měli o víkendu možnost si nový ovál vyzkoušet při závodu Světového poháru.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Čeští cyklisté Martin Bláha a Jiří Hochmann

Článek

"Je to krásný stánek, postavený pro tento sport. Není to žádná megalomanská stavba, je to udělané účelně, ale přitom pěkně," řekl ČTK trenér sprinterů Petr Klimeš. Pochvaloval si i skvělou atmosféru v hale, kam se vejde šest tisíc diváků. "Divácká kulisa byla už teď obrovská a byla tam naprosto vynikající atmosféra. To samé lze očekávat i na OH, vstupenky jsou už dlouho vyprodané," připomněl Klimeš.

Dá se očekávat, že na hrách padne i několik rekordů. Londýnská dráha vyrobená ze sibiřské borovice a zpevněná 350 tisíci hřeby již během víkendu částečně naplnila dřívější prohlášení organizátorů, že je nejrychlejší na světě. Ženy zajely čtyři světové rekordy.

"Angličané očekávají, že na OH bude ještě rychlejší. Jde o obvyklý materiál, který se pro ovály používá, ale dřevo musí pořádně vyschnout. Potom se ta dráha stává ještě rychlejší," uvedl Klimeš.

V cyklistickém chrámu, jehož výstavba stála okolo 105 milionů liber (přes 3,1 miliardy korun), si z českých zástupců nejlépe vedla Jarmila Machačová, která obsadila druhé místo ve scratchi. "Okolí se ještě dodělává, ale ta dráha je hodně pěkná a vůbec celý areál je nádherný," řekla Machačová.

Machačová se na olympiádě nepojede

"Že by měla být dráha rychlá, se sice až tak nepotvrdilo v závodech jednotlivců, ale to mohlo být i tím, že nešlo o mistrovství světa nebo olympiádu. Týmové sprinty naopak něco naznačily," doplnila Machačová, která bude na olympiádě chybět. Scratch v programu her nefiguruje a v omniu se šestadvacetiletá závodnice nekvalifikovala. V Londýně skončila až dvacátá. "Měla jsem tréninkový výpadek a až tak se mi nedařilo. Šlo o předposlední kvalifikační závod, nedostala jsem se na mistrovství světa, takže možnost startu na olympiádě se pro mě prakticky uzavřela."

Své zástupce by Češi měli mít v olympijském programu díky sprinterům. "Je za námi 11 z 12 závodů a i když se nám o víkendu zrovna nevedlo a naše výsledky byly špatné, soupeři (o kvalifikační místa) na tom nebyli o mnoho lépe. Díky úspěšné loňské sezoně bychom měli mít zajištěná dvě místa, jedno pro keirin a jedno pro sprint," řekl Klimeš. "Naopak u stíhačů už to vůbec nevypadá," dodal.

Jedním z těch, kteří by se měli na londýnskou dráhu za pár měsíců vrátit, je Denis Špička, jenž si zkusil keirin (19.) a sprint (38.). Také on si podmínky pochvaloval. "Dráha je fakt pěkná a seděla mi, ale bohužel forma nebyla dobrá. Olympijský park je pořád tak trochu staveniště, ale to prostředí bude pěkné," uvedl Špička.

I on zaregistroval hlasy, že 250 metrů dlouhý ovál by měl být postupně rychlejší a rychlejší. "Teď mi dráha nepřišla ani tak rychlá, časy byly celkově zhruba o desetinku pomalejší, ale přece jen do olympijských závodů zbývá ještě půl roku a dřevo ještě není vyschlé. Organizátoři očekávají, že pak bude rychlejší a myslím, že na olympiádě se budou zajíždět ještě lepší časy," řekl Špička.

Třiadvacetiletý sprinter má nadosah velký sen v podobě olympijské účasti a na návrat do Londýna se těší. "Už by to mělo vyjít. Olympiáda je nejvíc, kam se lze dostat. Bylo vynikající, že jsme si tam mohli teď zazávodit," pochvaloval si Špička, jenž by měl startovat v keirinu.

Reklama

Související témata: