Hlavní obsah

Hamáčková do Řecka pojede, i když už olympiádu oplakala

PRAHA

Noha tyčkařky Pavly Hamáčkové by snad mohla sloužit při přednáškách na medicíně. Během posledních dvou let ji už trápilo lýtko, kotník i achillovka. Zkusila snad všechny možné i nemožné léky. Už byla smířená s tím, že letošní olympijské hry pro ni zůstanou jen snem a uvažovala o konci kariéry. Přesto se o víkendu do Atén kvalifikovala.

Foto: ČTK/René Volfík

Tyčkařka Pavla Hamáčková.

Článek

V Liberci na mítinku Mladá Evropa překonala 425 cm, což jí spolu s loňským A-limitem stačilo na to, aby spolu s kolegyní z tréninkové skupiny trenéra Boleslava Patery Kateřinou Baďurovou reprezentovala českou ženskou tyčku pod olympijským ohněm.

"Už jsem se na Atény zcela přestala připravovat a oplakala jsem to. Věděla jsem, že se svým zdravotním stavem nemůžu dělat žádné plány," vyprávěla šestadvacetiletá atletka po svém prvním startu po zranění na Pražské tyčce v polovině června. Problémy s achillovkou jí nedovolují skákat v klasických atletických tretrách, do bot si musí dávat speciální ortopedické vložky, které minimalizují bolest.

Na Václavském náměstí skočila halová vicemistryně světa 410 cm. Útok na limit jí nevyšel ani na mistrovství republiky v Plzni, až nyní v Liberci, kde navíc měla nad laťkou minimálně deseticentimetrovou rezervu.

"Jenže 425 cm v Aténách stačit nemůže. Soustředím se spíš na to, abych mohla skákat kolem 460 cm, což je můj osobní rekord," uvědomovala si, že světová špička nyní skáče o půl metru výše.

Reklama

Související témata: