Hlavní obsah

Na olympiádu dorazí i stovky cizích ozbrojených agentů

WASHINGTON/ATÉNY

Šestnáct tisíc sportovců doprovodí na letní olympijské hry (LOH) do Atén i stovky ozbrojených agentů. Řecko jejich nasazení v zemi sice tvrdošíjně odmítalo, podle neoficiálních zpráv ale na olympiádu přeci jen dorazí příslušníci speciálních složek ze Spojených států, Izraele a Velké Británie. Spekulovala o tom ve středu americká média.

Článek

Deník The Financial Times (FT) tvrdí, že do Atén může dorazit až čtyři sta specialistů, nejméně sto z nich bude ozbrojeno.

"Jsem si jistý, že nám bude umožněno mít zbraně," řekl FT jeden z amerických úředníků. "Budeme se ale muset přizpůsobit řeckým zákonům," dodal s tím, že organizátoři udělali pro bezpečnost olympiády hodně.

"Politici, prezidenti, králové jsou jedna věc - atleti druhá," konstatoval řecký ministr vnitra George Voulgarakis s tím, že za ochranu sportovců bude zodpovídat jen a jen organizátor olympiády - Řecko.

Vyjednávají se podmínky

Washington se snaží Atény přesvědčit, aby na akci skutečně oficiálně kývly. Teď se prý vymezuje přesný počet agentů, jejich konkrétní výzbroj, pravomoci, místa nasazení atd.

Podobný krok je přitom z pohledu tradic LOH velmi kontroverzní. Nasazení cizích příslušníků ozbrojených sil zakazuje také řecká legislativa. V zemi navíc panuje vůči Američanům mezi veřejností značná averze.

Řekové přiznali, že v Aténách zatím působí 24 ozbrojených Američanů. Ti dohlížejí na výcvik jednotek.

Výjimky i pro Brity a Izraelce

Podle sdělovacích prostředků nakonec řecká vláda speciálním misím požehná. Byť možná jen tajně. Výjimku vedle USA zřejmě obdrží i Izraelci. Ti své sportovce střeží od atentátu, který připravili palestinští radikálové v německém Mnichově v roce 1972.

Poslední z trojice "vyvolených" údajně budou Britové. Londýn se obává možného útoku v souvislosti s podporou zahraniční politiky Bílého domu.

Své výpravy si pohlídá i dalších více než dvacet států, mj. Japonsko, Belgie, Německo a Itálie. Vlády ale přislíbily, že specialisté nebudou ozbrojeni.

LOH probíhají pod vojenskou ochrannou NATO. Bezpečnostní akce vyjde odhadem na 1,2 miliard dolarů (asi 30 mld. Kč). Jen Řekové nasadí do ulic 70 tisíc vojáků a policistů. Ti by měli chránit na 16 tisíc sportovců a úředníků, kteří přijedou na olympiádu.

Reklama

Související témata: