Hlavní obsah

Do Atén už 139 olympioniků, plavce doplnila Klosová

PRAHA

Už 139 sportovců tvoří rekordní výpravu českých olympioniků do Atén. Ve středu dopoledne do ní byla doplněna osmnáctiletá plavkyně Petra Klosová, dodatečně nominovaná pro štafetu na 4x100 metrů volným způsobem.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Přišla nám faxem nečekaná zpráva z Mezinárodní plavecké federace, v níž nám oznamují, že Česko posunula mezi vyvolenou šestnáctku ženských kraulařských štafet. Bylo by škoda to místo neobsadit, proto jsme se ihned obrátili na plavecký svaz, zda potřebuje někoho do nominace doplnit, a po dohodě vzešlo jméno Klosové, která má splněný účastnický limit ze strany FINA, a tak jsme ji ve středu nahlásili do Atén," přiblížil Právu doplnění výpravy šéf české olympijské mise František Dvořák.

Hledání kandidátky

Společně s nadějnou kraulařkou z Kopřivnice vytvoří štafetové kvarteto Myšková, Kazíková a Hlaváčková, které mají v aténském bazénu plánovány i individuální starty. "Museli jsme se během pár hodin rozhodnout, zda někoho povoláme, nebo to odplavou již nominované holky. To bychom ale museli využít Kyněrovou, která se však v Aténách chystá na kraulařskou čtyřstovku, takže trénink zaměřuje tempařsky. Český olympijský výbor nebyl proti rozšíření plavecké nominace, proto jsme doplnili Klosovou, která byla členkou štafety, jež dosáhla na 5. místo při posledním ME v krátkém bazénu," vysvětlil šéftrenér reprezentace Jaroslav Strnad.

Na OH v Aténách by se mu od štafety líbilo překonání českého rekordu z loňské univerziády v Tegu, jehož hodnota je 3:48,98. Závod na 4x100 m volně se koná pouze den před rozplavbami na 100 metrů znak, což je trať nejlepší české plavkyně. "Hlaváčkové ale ta kombinace nevadí, naopak ji přivítala a možná to zvolí jako ideální možnost naostro si osahat olympijskou vodu," líčil Strnad. Plavecký tým tak nyní tvoří 12 olympioniků, vedle sedmi žen i pět mužů.

Přihlášky odeslány

Z pražského sídla ČOV už odešly do Atén přihlášky všech českých olympioniků. "Jachtink nám potvrdil, ze ve třídě Laser bude na olympiádě reprezentovat Martin Trčka, který dostal přednost před Janem Čutkou díky lepším výkonům na Světovém poháru i na mistrovství Evropy, které se momentálně jede ve Warnemunde," oznámil Dvořák. Basketbalistky mají čas na upřesnění nominace do 2. srpna, atleti mohou limity plnit ještě o týden déle.

"Ještě bychom potřebovali, aby se v následujících týdnech výprava rozrostla o dva sportovce, neboť přísný klíč MOV nám umožní teprve při počtu 141 olympioniků ve výpravě rozšířit alespoň o jedno jméno doprovod. Na čekací listině máme doktora Milana Handla, kterého bychom potřebovali do lékařského týmu," vyslovil přání Dvořák.

Ve vesnici poprvé uvidí ČT

Z pozice šéfa mise odletí do dějiště her už 24. července. "Hned v sobotu nás v Aténách čeká registrační mítink, potom budeme přebírat naše objekty v olympijské vesnici a vše tam chystat na běžný  provoz, protože už příští týden se v dějišti her objeví i naši sportovci. Snad mohu prozradit, že se nám podařilo získat signál České televize až přímo do vesnice, takže olympionici uvidí poprvé v historii přímo na místě její vysílání," prozradil Dvořák.

Reklama

Související témata: