Hlavní obsah

Formanová už vzdává start v Aténách

Martin KézrPrávo

Značná bolest ostruhy na patě stále nedovoluje atletce Ludmile Formanové plnou zátěž v tretrách, takže se už smířila s tím, že na olympijské hry do Atén nepojede. "Snažila jsem se sice běhat po lese v maratónkách, ale na dráze to fakt nejde, nemohu pořádně došlápnout. Nepomohly ani obstřiky," líčí Formanová.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ludmila Formanová

Článek

"Zkouším ještě léčení ultrazvukem, ale i kdyby po něm bolesti ustoupily, šestitýdenní pauza ostrého tréninku určitě citelně poznamená mou formu," tvrdí mistryně světa v běhu na 800 metrů z roku 1999.

Limit pro účast v Aténách (2:01,30 min.) může zaběhnout až do 9. srpna. "Ten čas je ale dost dobrý a já vůbec nejsem rozběhaná. Plánovala jsem už tento týden start na mítinku v Tallinnu, ale ze zdravotních důvodů jsem ho zrušila. Mohu jen klusat, ostřejší běh mi noha nedovolí. I kdybych se ale nakrásně na olympiádu dostala, pro mě nemá smysl tam jet na výlet a vypadnout v rozběhu. Na lepší výsledek teď absolutně nemám," uvažuje Formanova realisticky.

Zdravotní patálie čáslavské běžkyně začaly už na minulé olympiádě v Sydney, kde odstoupila ze závodu půlkařek. Následovaly operace kotníku i holenní kosti a loni dlouho odkládaný chirurgický zákrok na páteři kvůli vyhřezlé ploténce.

"Stihla jsem mezitím jen evropský šampionát v Mnichově v roce 2002 a čtvrté místo tam nebylo špatné. Jenže pak se ozvaly nesnesitelné bolesti zad a znovu jsem víc marodila než běhala," vypráví.

Další operaci už nechce

Řešit současné potíže s patou další operací už 30letá atletka nechce. "Pod nůž už znovu nepůjdu." Po operaci zad k olympiádě směřovala veškeré úsilí, proto jí bude líto, že v Aténách nepoběží. "Olympiádu se chystám s trochou nostalgie sledovat v televizi," přiznává.

Budoucnost má hodně nejasnou, před sebou už ale nevidí jen atletiku: "I přítel Petr mi říká, že už jsem sportu obětovala dost a že nemám zapotřebí se oddělat. A má pravdu. Jestli ale najdu chuť a motivaci, můžu běhat dál. Naopak když dostanu zajímavou pracovní nabídku, klidně skončím a nebo si pořídíme miminko."

Nechce ale nic říkat najisto. "Nezavrhuji žádnou možnost, nechám si vše projít hlavou a teprve na podzim se uvidí, co se mnou bude dál."

Reklama