Hlavní obsah

Olympionici mysleli u Grosse na cestu do Atén

PRAHA

Dvaadvaceti olympionikům patřícím pod resort vnitra přál hodně štěstí ve čtvrtek dopoledne na pražské Spiritce ministr Stanislav Gross, přičemž většina pozvaných již intenzivně myslela na cestu do Atén.

Článek

Už v neděli odletí do Řecka jako první ze 139 nominovaných českých sportovců akvabely Soňa Bernardová s Ivanou Bursovou. "Nejedeme ale ještě do dějiště her, cestujeme na ostrov Syros, kde máme plánováno téměř měsíční soustředění až do vlastní olympijské soutěže. V otevřeném bazénu tam budeme denně trénovat a pilovat sestavy, jen si odskočíme na slavnostní zahájení her a pak se znovu vrátíme na ostrov," líčí Bursová.

DO  STARTU  OH  ZBÝVÁ21 DNÍ

"Kvůli setkání s ministrem jsme přerušily usilovné balení olympijského zavazadla, které alespoň u mne bude hodně objemné, protože budeme v Řecku měsíc. Tamní horka by nám vadit neměla, zvykali jsme si při kempu v Kalifornii, další dlouhé odloučení od rodiny a přátel bude složitější, ale snad to ještě měsíc vydržíme," vypráví Bernardová.

Doktor přes Záhřeb

Také kanoista Martin Doktor se do Atén vydá oklikou, přes soustředění v Záhřebu. "Hledali jsme lokalitu, kde bude podobné horko jako v dějišti her a přitom klid k tréninku. Všichni straší větrem a vlnami, ale já to nechávám osudu. Jen vím, že když budou v Schinias špatné podmínky, těžko udělám nějaký výsledek, já v tom prostě jezdit neumím," přiznává.

Během hodinového setkání rychle zavládla olympijská atmosféra, atleti si povídali se střelci, triatlonisté se zápasníky a o kus dál se plážové volejbalistky daly do řeči s oštěpařským duem Brejchová, Klimešová. "Už začínáme pociťovat aténské napětí a děsíme se vedra," říkaly atletky.

Červenkovou inspiruje Železný a Hilgertová

Trochu užasle všemu přihlížela nejmladší česká olympionička, 16letá moderní gymnastka Dominika Červenková. "Moc mě těší, že jsem v takové společnosti. Jsou to pro mne obrovské zážitky. Zatím jsem s nikým z nominovaných sportovců neměla moc čas promluvit, ale určitě bych si ráda popovídala se Železným či Hilgertovou. Oba moc obdivuji za to, co dokázali právě na olympiádě a jsou pro mne i inspirací," říká benjamínek výpravy.

Výškařka Iva Straková na závěr Grossovi předala olympijské tričko jako společný dárek od sportovců. Zřejmě budoucí premiér slíbil, že všem bude na OH držet palce. "Pro některé z vás je cesta na olympiádu splněním snu, pro jiné je účast povinností, protože vaše výkonnost zavazuje k boji o příčky nejvyšší, ale přál bych všem, aby se každý mohl vracet vnitřně spokojený. Ten pocit přece může být důležitější než výsledek," řekl během přípitku.

Železný do OH neplánuje start

Jedenáctitýdenní závodní pauzu bude mít před OH 38letý obhájce zlata v hodu oštěpem Jan Železný, jenž kvůli viróze zrušil už červnový start v Gatesheadu a rozhodl se neházet ani příští týden v Londýně. Do Atén poletí s hlavní částí atletické výpravy 18. srpna, do té doby chce jen trénovat v Nymburku.

Řada českých olympioniků absolvují nyní soustředění v zahraničí. Plavci jsou v Barceloně, judistka Pažoutová v Itálii, jezdec Hatla v Anglii a gymnastka Komrsková na Slovensku. Úspěšné herní testy proti Řecku v rámci opavského soustředění mají za sebou basketbalistky, čtvrteční neoficiální duel proběhl bez diváků a přinesl jim výhru 89:60.

"Rýsuje se základní pětka Hamzová, Machová, Veselá, Vítečková, Večeřová, která hraje s chutí. Hlavně zvládá velmi dobře práci v obraně a daří se i rychlý protiútok. Střelecky se prosadily také Klimešová a Hartigová. Solidní od celého týmu bylo doskakování, na druhé straně jsou ještě i nedostatky. Máme tři týdny na pilování formy," líčí trenér Jan Bobrovský.

Reklama

Související témata: