Hlavní obsah

Vedení výpravy už bydlí v olympijské vesnici

Martin KézrPrávo

Šéf české mise František Dvořák a další tři členové štábu už bydlí v olympijské vesnici v Aténách. Vedení výpravy připravuje vše pro klidný pobyt sportovců, kteří se už příští týden v dějišti her objeví.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

České sídlo se nachází hned proti hlavnímu vchodu do vesnice, která je situovaná do čtvrti pod horou Parnas.

"Určitě nás tady nikdo nepřehlédne. Už v úterý vyvěsíme české vlajky, i když oficiální přijetí do vesnice jsme odložili až na 12. srpna, kdy bude v Aténách i prezident Václav Klaus," vysvětlil ČTK šéf české olympijské mise, který má svou kancelář v suterénu jednoho ze čtyř domů.

DO STARTU ZBÝVÁ17 DNÍ

Obavy z dopravy

"Přebral jsem klíče od všech budov, které budou patřit naší výpravě a na vlastní oči sleduji zběsilé tempo dokončovacích prací. Těsně před naším příjezdem tu ještě byli dělníci, ale teď už se všude uklízí. Hodně věcí ještě není dodělaných, navíc jsme řešili potíže s nefungující klimatizací, ale do příjezdu olympioniků se snad potíže vychytají," vzkázal z Atén Dvořák.

Obavu má ale o fungování dopravy. "Ulice jsou beznadějně zacpané, naše olympijská atašé k nám dnes jela tři hodiny. Snad se to zlepší, až budou fungovat zvláštní olympijské pruhy," doufal Dvořák, který již absolvoval registrační mítink a v úterý chce stihnout i prohlídku některých sportovišť.

"Zatím jsem prošel jen vesnici, která má nabídnout veškeré pohodlí. Na sportovce tu čekají dvoulůžkové pokoje, každý apartmán má čtyři až pět místností, dvě koupelny a klubovnu s televizí i připojením na internet," líčil Dvořák a připomněl, že komplex byl vybudován jako sídliště se všemi službami.

Po OH se tam nastěhují řečtí obyvatelé, kteří při zemětřesení v 90. letech přišli o bydlení a žijí v provizorních ubytovnách. Byty a domy se budou přidělovat losem.

Kazíková léčí kotník

Plavci absolvují přípravu ve Španělsku, kde chybí Sandra Kazíková. "Léčí si kotník, takže zůstala doma. Mám od ní zprávy, že ve vodě ji to nelimituje, takže s berlemi dopajdá k bazénu, a pak trénuje podle plánu," tvrdil šéftrenér reprezentace Jaroslav Strnad, který povolil všem olympionikům na soustředění si vzít individuální kouče: "Škácha, Horký a Klosová, které v Aténách čeká jen štafeta, trénují společně, ostatní mají osobní program."

Finišuje i příprava basketbalistek. Po soustředění v Luhačovicích a Opavě se přesunuly do Brna, kde 14 hráček čeká závěrečná fáze doplněná dvěma zápasy s Australankami. "Hrajeme s nimi první dva srpnové dny a až po odvetě oznámím, kterých 12 hráček odjede do Atén. Celý týden zůstane v přípravě, zaměřené na ladění herních činností, všech čtrnáct basketbalistek, jež solidně zvládly opavský blok," řekl trenér Jan Bobrovský.

Hatla prošel testem

Poslední test má za sebou na britských ostrovech český reprezentant v jezdecké všestrannosti Jaroslav Hatla. V Aston le Walls při měření sil s většinou účastníků olympiády obsadil s koněm Kyrenejennalla's Boy 37. místo. Slušně zvládl drezúru, obtížný parkur také překonal bez bodového zatížení, podobně jako vítězný Australan Hoy a držel se v elitní dvacítce.

V závěrečné terénní zkoušce byly skoky podobné olympijským. Hatla zde ztratil časově a byl i penalizován za zastavení, když jeho irský valach špatně odskočil, škobrtnul a jezdec musel najíždět znovu.

Jednatřicetiletý Hatla, jenž se snaží navázat na nejslavnější doby českého jezdectví, které má z OH už i zlato zásluhou Františka Ventury a koně Elliota ze skokové soutěže v roce 1928 v Amsterdamu, odletí do Atén 7. srpna z Londýna.

Reklama

Související témata: