Hlavní obsah

Konec nadějí, baseballisté musí na olympiádu zapomenout

PRAHA

Čeští baseballisté živili plamínek naděje, že si zahrají na olympijských hrách v Aténách. Ten ale ve středu definitivně zhasl. Češi byli prvními náhradníky a doufali ve vyloučení Itálie, za níž v olympijské kvalifikaci neoprávněně nastoupila dvojice hráčů z Dominikánské republiky. Jenže mezinárodní federace bude protest řešit až den po zahájení turnaje 16. srpna.

Foto: koláž Novinky s použitím internetu

DEFAULT TITLE

Článek

Právní komise Mezinárodní baseballové federace (IBAF) o víkendu na zasedání v New Yorku rozhodla, že není důvod ke svolání mimořádného zasedání výkonného výboru IBAF před začátkem her a své rozhodnutí poslala do Česka. Česká baseballová asociace (ČBA) obdržela písemný verdikt dnes ráno.

"To je konec," komentoval fax smutně předseda ČBA Petr Ditrich. Podobný verdikt komise prý několik dnů očekával, protože zástupci IBAF odmítli sdělit české straně rozhodnutí ústně. "Samozřejmě jsem zklamaný, ale připravoval jsem se na to a nepřišlo to jako blesk z čistého nebe," doplnil.

Případu se Ditrich věnoval půl roku, svaz do shánění důkazů investoval statisíce korun, ale marně. "Ničeho nelituji, protože si myslím, že jsme dělali správnou věc a alespoň jsme upozornili na určité nekalé praktiky. Když se to bude dál řešit, třeba to pro nás budou dobré v budoucnu," hledal Ditrich pozitiva.

Díky angažování italských právníků se podařilo sehnat důkazy, že za Itálii hráli loni v olympijské kvalifikaci neoprávněně dva Dominikánci. Juan Carlos Vigna a Carlos A. Patrone měli podvodně získat italské pasy. Češi skončili v OH kvalifikaci třetí, v utkání o postup prohráli s Itálií 1:11.

Čechům už je jedno, kdy se věc vyřeší

Právní komise IBAF si dnes vyžádala další podklady, především formálního rázu. Dále chce originály, ověřené kopie a překlad dalších stran spisu. "Jsou to pitomosti," řekl rozladěný Ditrich. Na základě posouzení důkazů IBAF tvrdí, že není žádný důvod, aby se jednání výkonného výboru mezinárodní federace konalo ještě před olympiádou.

Problémem se bude zabývat exekutiva IBAF na jednání 16. srpna v Aténách, tedy až během baseballového turnaje. Podle všeho se bude postupovat podle disciplinárního řádu. "Teď už nám je jedno, jestli se to vyřeší letos nebo za rok. Italové pravděpodobně dostanou nějakou pokutu nebo jiný trest," uvažoval Ditrich.

Případ začal nenápadně, když loni v listopadu přišlo na ČBA poštou upozornění, že Italové podváděli. Už před olympijskou kvalifikací policie vyšetřovala jeden tým, který užíval nelegální metody k získávání občanství pro hráče. Uzavřený policejní spis má dnes 250 stran a obviněno je údajně dvaadvacet osob. Potvrdilo se ovšem, že ukončené vyšetřování nebude nestačit IBAF k rozhodnutí.

Mezinárodní federace s ukončením případu moc nespěchala. Zvláště, když v právní komisi sedí Ital Francesco Cecchi a předsedou je rodák z Apeninského poloostrova Aldo Notari.

Reklama

Související témata: