Hlavní obsah

Capalini bude na olympiádě závodit podle taháku

Michal OsobaPrávo

Ve svých 31 letech si moderní pětibojař Libor Capalini odbude olympijskou premiéru. V Atlantě na něj zbyla jen role náhradníka, v Sydney nestartoval kvůli zranění. O to více se těší do Atén, letošní bronz z mistrovství světa ho řadí mezi širší okruh favoritů.

Foto: PRÁVO

Olympionik Libor Capalini.

Článek

"Budu spokojen s medailí," prohlašuje před odletem do řecké metropole. Jenže moderní pětiboj je nevyzpytatelný, stačí zaváhat v jedné z kvinteta disciplín a medailový sen se stává noční můrou.

"Na cenný kov může pomýšlet dvacet borců, ale já se musím soustředit hlavně na sebe," tvrdí Capalini, pro nějž je dosud největším úspěchem titul vicemistra světa z roku 1999.

Málem utekly i Atény

Dlouho to vypadalo, že modernímu pětibojaři Dukly Praha uteče mezi prsty i třetí olympiáda. Do Atén se kvalifikoval až na poslední chvíli na světovém šampionátu v Moskvě. "Čím jsem starší, tím méně to prožívám," říká Capalini, jenž je otcem dcery. Nikdo z rodiny se s ním ale do Řecka cestovat nechystá.

Aténský závod bude trochu netradiční. Začíná se až v půl jedenácté, takže bude mít vše větší spád. "Naštěstí je tam všechno pohromadě, takže odpadnou přesuny," těší pětibojaře, který momentálně nemá žádnou oblíbenou disciplínu. "Snažím se teď věnovat všem nastejno."

Pro každou má Capalini speciální papírek, z něhož si před startem předčítá, na co si má dát pozor. Třeba u závěrečného běhu mu 'tahák' napovídá, že i při únavě by neměl zapomínat na techniku.

"Parkur? Musím dobře losovat"

Moderní pětibojař se může připravit na všechny disciplíny, ale jedna nezáleží pouze na něm. Parkur. Závodníci si koně vylosují a pak se je snaží co nejlépe poznat. "Musím dobře losovat," usmívá se.

"Měly by tam být koně z Itálie. Na první pohled nepoznám, co od něj můžu čekat, ale často tam bývají jejich jezdci a majitelé, od nichž se můžeme mnohé dozvědět," popisuje strategii pětibojařů.

Na olympiádě se vedle Capaliniho představí i druhý český zástupce Michal Michalík, který už má na svém kontě také cenné kovy z mistrovství světa. "Určitě to není minus, že tam budeme dva, spíše nám to bude pomoct," domnívá se zkušenější z českých reprezentantů.

Chce se potkat se Železným

Capaliniho závod je na programu až na konci programu olympijských her. Jak bude trávit čas před závodem? "Bývám uzavřený do sebe, není se mnou řeč. Vezmu si s sebou nějakou knížku," plánuje.

Zato po závodě už se těší především na seznamovaní s ostatními sportovci. "Normálně se tolik nepotkáváme, tak snad v olympijské vesnici. Chtěl bych vidět naživo Honzu Železného, to je legenda," přeje si. Ani po návratu z Atén neplánuje dovolenou. "Čeká mě ještě závěr Světového poháru a armádní mistrovství světa," plánuje česká medailová naděje.

Reklama

Související témata: