Hlavní obsah

Dvořák bojuje s bolestí, pojede na olympiádu?

PRAHA

Nepolevující bolest achillovky pravé nohy ohrožuje olympijskou účast trojnásobného mistra světa v desetiboji Tomáše Dvořáka. "Trápí mě to už od květnového mítinku v Götzisu. Potřeboval bych tak půl roku pauzu, ale na léčení před cestou do Atén mám už jen necelé tři týdny," komentoval Dvořák svůj zdravotní stav.

Foto: ČTK

Tomáš Dvořák

Článek

"Prodělal jsem rozličné léčebné kúry, bral i prášky a dělal pravidelná rehabilitační cvičení. Noha se občas zlepší, tak začnu naplno trénovat a hned zase bolí víc a nevím, jak jí ulevit," kroutil hlavou desetibojař.

Šanci na třetí olympijský start v řadě ale nechce jen tak pustit. "Naděje žije hlavně v mé hlavě, jenže každým dnem zdravotního trápení se zmenšuje. Do Řecka pojedu jen v případě, že budu mít pocit, že jsem schopen projít celý desetiboj," prohlásil otevřeně 32letý atlet, který teď může jen klusat v teniskách, posilovat a věnovat se vrhům i hodům.

"Musím si zkusit naplno běžecké i skokanské disciplíny, jinak nepodám odpovídající výkon, jenže ani po zdařilém tréninku nezjistím, jestli mi v tom v Aténách znovu nerupne," připustil Dvořák.

Závod si protrpěl už v Sydney

Při svém letošním jediném desetiboji v Götzisu nasbíral 8211 bodů, v Aténách věřil v ještě lepší výkon. "Teď ale vůbec nevím, zda jsem toho schopen. Přitom letos se mi povedla jarní příprava v Jižní Africe jako už dlouho ne a doufal jsem, že mě zdraví nezradí. Jenže asi mi to není souzeno."

Trpěl už při minulém olympijském desetiboji v Sydney, kde ho limitovalo bolavé koleno a závod dokončil se sebezapřením na páté příčce: "Takové utrpení už nechci opakovat, trápil bych jen sám sebe."

Odletět do dějiště OH má 16. srpna. "Ještě jsem to nezabalil, ale během deseti dnů se musím rozhodnout. Už se peru s tolika chronickými obtížemi, že snad zdolám i tu achillovku. I kdyby mi ale Atény unikly, končit s atletikou určitě nebudu. Sice už to asi nebude na světový rekord, ale ještě bych rád soupeře na nějakých závodech pozlobil," uzavřel bronzový z olympijské Atlanty.

Reklama

Související témata: