Hlavní obsah

Šebrle se nechce probudit ze zlatého snu

Karel Felt, Martin KézrPrávo

Dva největší adepty na zlato z řad české olympijské výpravy dodala armáda. V aténský úspěch desetibojaře Romana Šebrle i vodní slalomářky Štěpánky Hilgertové věří nejen Dukla, ale i celá země. "Minule v Sydney jsem byl spokojen se stříbrem, v Aténách chci ale víc. Sním o tom, že mohu vyhrát, jen abych se z toho předčasně neprobudil," uvažuje Šebrle.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Roman Šebrle odcestuje do Atén až dva dny před závodem.

Článek

"Vyhrála jsem na dvou předchozích olympiádách, takže asi nemohu mít nižší cíl než medaili a čím bude cennější, tím lépe," přiznává se i Hilgertová, která už v sobotu letí do dějiště her.

Tradičním doprovodem vodní slalomářky bude Luboš Hilgert, manžel a trenér v jedné osobě. "Syn zůstává doma, ale už je dost veliký, takže to bez přímé rodičovské péče zvládne."

Kajakářka dorazí do Atén s třítýdenním předstihem, ale už tam nechce intenzivně trénovat, spíš jen ladit formu. "Olympijská trať je těžká, vyžaduje pozornost po celé délce a já mám ráda dost času pro přípravu na místě. Chci se také zabydlet v pronajatém domku, zvyknout si zase na slanou vodu v umělém kanálu i na veliké vedro. Jeden kajak už mám na místě a druhý si vezu, budu mít sebou i dvě pádla," vypráví.

Pojede na poslední chvíli

Šebrle naopak volí cestu do dějiště závodu na poslední chvíli. "Poletím až 21. srpna, dva dny předem se mi zdají akorát. Na olympiádu v Sydney i poslední MS v Paříži jsem odcestoval dlouho před svým startem a čekání na závod mě tam jen znervóznilo," tvrdí atlet.

Pochvaluje si právě ukončenou přípravu v Nymburce. "Vyšla na sto procent, nenacházím žádnou kaňku," říká desetibojař, jenž nyní plánuje tři individuální starty, aby se před Aténami rozzávodil.

Už v pondělí zkusí v Linci stovku a dálku, v sobotu 7. července ho čeká extraliga na Julisce (110 m překážek, 200 metrů a disk) a 17. července při mítinku v Pardubicích překážky, dálka i koule.

"O výkony až tolik nepůjde, spíš tělo musí cítit, že se blíží velký závod," vysvětluje Šebrle, jenž nezávodil od červnového domácího šampionátu v Plzni. "Nechybělo mi to. Věděl jsem, že spíš musím trénovat a měl do toho i správnou chuť. Sám jsem teď na sebe zvědavý, co předvedu."

Na vedro jsou připraveni

Nejlepší český atlet považuje za důležité, že mu drží i zdraví. "Snad už mě nic neskolí, i když bránit se tomu nedá, všude na vás může nějaká nemoc skočit," krčí rameny.

Hilgertovou po předchozím aténském soustředění trápil zánět šlach v zápěstí: "Bylo to asi z příliš silného svírání prokluzujícího pádla, což jsme vyřešili bandáží v místě, kde ho držím. Zápěstí mě už nijak neomezuje, ale dávám si pozor, abych si něco podobného znovu nevyvolala."

Oba naše olympijské klenoty jsou připraveny na řecké horko. "Teplo mi nevadí, mám to rád a chladící vestu snad nebudu potřebovat. Horší je závod roztahaný od rána do večera. Začínáme vždy v devět hodin a závěr oba dny před půlnocí," tvrdí Šebrle.

Hilgertové zase víc než čtyřicetistupňová výheň vadí, že ji mořská voda štípe do očí. "Používám kapky, abych se vyhnula zánětu spojivek. V brýlích ale nejezdím, mokrá skla zkreslují a mohlo by dojít k chybě."

Třetinu dodala armáda

Nejen Šebrle a Hilgertová jsou medailovými nadějemi z Dukly, dres stejného klubu oblékají i další trumfy pro Atény jako jsou oštěpař Železný, střelci Januš, Sychra, veslař Chalupa i deblkanoisté na divoké vodě Štěpánek s Volfem.

"Armádních sportovců je v nominaci pro Atény 45, takže tvoří třetinu celé české výpravy. Z resortu vnitra jich jede 41 a pod ministerstvo školství spadá 25 olympioniků," bilancuje předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

"Hodně úspěchů, dobrou formu a k tomu štěstí, abyste dobře reprezentovali Duklu, sebe a Česko," přála všem armádním sportovcům bývalá oštěpařka Dana Zátopková, která se s manželem Emilem, legendárním běžcem, řadí mezi první olympijské vítěze závodící v barvách Dukly, tehdy ATK.

Reklama

Související témata: