Hlavní obsah

Na olympiádě se objeví zase nový doping

ATÉNY

Chemik, který odhalil steroid THG, si je jist, že se na olympijských hrách v Aténách objeví další dosud neznámá látka. "Už spoustu let sleduji, jak každá olympiáda přinese nějakou novou látku. Lidé kvůli úspěchu riskují úplně všechno," řekl Don Catlin, šéf antidopingové laboratoře na Kalifornské univerzitě.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Mohlo by jít o substanci HGH, která podporuje lidský růstový hormon. Podle Catlina už je určitě nějaký typ látky mezi sportovci rozšířen.

Catlin si myslí, že tisíce steroidů, které produkovaly farmaceutické firmy v 60. a 70. letech, mohou být snadno zneužity v podpůrné prostředky. "Sportovci slouží jako morčata," mínil.

Předseda Světové antidopingové agentury (WADA) Dick Pound ale nechtěl dělat ukvapené závěry. Snaží se, aby byla ještě před olympiádou schválena vědecká dohoda, která umožňuje podrobovat sportovce testům na růstový hormon.

"Testy určitě budou. Jen zbývá dořešit, jestli budou natolik průkazné, že budeme mít jistotu o tom, zda ten člověk skutečně dopoval," podotkl Pound.

Pokud se takové testy nepodaří sestavit včas, laboratoře si prý nechají vzorky sportovců do té doby, než se to podaří a testy udělají zpětně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články