Hlavní obsah

V tenisu myslí na medaile hlavně Novák a Damm se Sukem

PRAHA

Osm tenistů, o jednoho více než do Sydney, odletí reprezentovat Česko do Atén. Pouze pro Jiřího Nováka nepůjde o olympijskou premiéru a právě on je největší singlovou nadějí. Druhým českým medailovým želízkem by měl být pár Martin Damm - Cyril Suk.

Foto: Archiv Právo

Cyril Suk a Martin Damm na archivním snímku.

Článek

"Tito tři mají největší šanci, já osobně věřím více Novákovi," odhadoval ambice českých hráčů Jaroslav Navrátil, který bude v Aténách trenérem reprezentace. "Mým úkolem bude dát dohromady partu," popsal svoji úlohu.

Před odletem do Atén zjišťoval, jaké jsou v Řecku pro tenis podmínky a byl spokojený. "Nové kurty jsou kvalitní, problémem bude jen velké vedro, má být až 38 až 40 stupňů ve stínu. Na druhou stranu hráči jsou na tyto podmínky zvyklí."

Umístění v žebříčcích ATP a WTA dávalo možnost startu v Aténách i Radku Štěpánkovi a Denise Chládkové. Pětadvacetiletý rodák z Karviné však odmítl s tím, že bude obhajovat body na okruhu ATP. Chládkové zase v účasti zamezilo nesplnění podmínky, aby reprezentovala svoji zemi ve Fed cupu.

Naopak Jiří Novák si příležitost k reprezentaci ujít nenechá. Na olympiádu jede už potřetí, i když jeho předchozí účasti nedopadly slavně. V Atlantě podlehl v prvním kole Italu Furlanovi, o čtyři roky později jeho krajanovi Pozzimu. "Občas už na olympiádu myslím," přiznal devětadvacetiletý tenista. "Jsou tam betonové kurty, které jsou všude přibližně stejné, takže bych si měl zvyknout za pár minut," dodal Novák.

Ve dvouhře tři Češky

V deblu se při neúčasti svého partnera z daviscupových čtyřher Štěpánka představí s Berdychem, kterého rovněž čeká i dvouhra, větší naděje se ale vkládají do druhého českého páru. Deblovým specialistům Martinu Dammovi s Cyrilu Sukovi patří v žebříčku ATP shodně šestnácté místo, těžit by měli hlavně ze své sehranosti.

Dvojice musí být na olympiádě z jedné země, a tak se řada párů z okruhu ATP rozpadne. "Ale hodně jich hraje spolu i v sezóně, třeba Francouzi Llodra se Santorem, nebo Izraelci Elrich a Ram. Některé další dvojice jako Indové Bhúpathí a Paes se dali dohromady už na turnaje před olympiádou, aby se stihli sehrát," vybral dvaatřicetiletý Martin Damm konkurenty v boji o medaili.

"My ale v Aténách chceme medaili, jinak by to nemělo smysl, vždyť body do žebříčku se udělují jen ve dvouhře," řekl Právu Damm.

V ženské soutěži se představí tři Češky ve dvouhře a jeden deblový pár. Jedinou "obojživelnicí" je Barbora Strýcová. "Už se strašně moc do Řecka těším, betonové kurty mi vyhovují," raduje se osmnáctiletá tenistka. V deblu bude její partnerkou Libuše Průšové, dvouhru si zahrají i Iveta Benešová a Klára Koukalová.

ČESKÉ TRUMFY - TENIS
Jiří NOVÁK
V žebříčku ATP je sice daleko za první desítkou, ale v Davisově poháru již prokázal, že když hájí české barvy, jeho výkonnost roste. Nastoupí i ve čtyřhře s Berdychem.
Martin DAMM - Cyril SUK
Na olympiádě absolvují premiéru, i když zkušeností mají na rozdávání. Netají se medailovými ambicemi, v jejich prospěch mluví zejména sehranost.
TENIS na OH
15.-22. 8. (64 mužů i žen a 32 párů mužů i žen)
Hraje se na šesti dvorcích Olympic Tennis Centre. Kurty mají tvrdý povrch, podobný jako na US Open. Centrálního dvorec pojme 8 tisíc fanoušků. O medaile se hraje jen ve dvouhrách a čtyřhrách, mix v olympijském programu není. Finále jsou na programu 21. a 22. 8., vždy v bloku od 16 hodin.

Reklama