Hlavní obsah

Novák: Medaile? To by byl životní úspěch

PRAHA

Ačkoliv se tenisový turnaj na olympijských hrách nedá srovnat s podniky Grand Slamu, Jiří Novák nad účastí neváhal ani okamžik. Český reprezentant jede na svou třetí olympiádu, a i když se dosud nedostal dál než do druhého kola, je největší medailovou nadějí ve dvouhře. "Konkurence nebude tak velká jako na velkých turnajích," říká v rozhovoru pro Právo.

Foto: Internet

Jiří Novák

Článek

V jaké herní pohodě se nacházíte necelé dva týdny před startem olympiády? Momentálně se cítím dobře, ale do začátku her mě čeká pár zápasů na turnaji v Cincinnati, takže je ještě předčasné něco říkat.

Pro celou řadu tenistů jsou olympijské hry pouze dalším turnajem v celoročním koloběhu. Jakou prestiž jim přisuzujete vy? Tak třeba s grandslamovými turnaji se to vůbec nedá srovnávat. To je jako porovnávat ve fotbale mistrovství světa s olympiádou. Ale já vždycky chtěl reprezentovat v Davisově poháru i na olympijských hrách, takže jsem s účastí neváhal ani na chvíli. Navíc i v Aténách se budou udělovat body do žebříčku.

Atény budou už vaší třetí olympiádou, zatím jste se nedostal dále než do druhého kola. Jaké ambice máte letos? V Atlantě jsem byl ještě vyplašený kluk a v Sydney mi moc nepřál los. Teď mám ambice pochopitelně vyšší. Samozřejmě mě láká medaile, to by byl můj životní úspěch. Konkurence tam nebude tak velká jako na velkých turnajích, kde může být třeba deset výborných Španělů, ale i tak bude v Aténách startovat spousta skvělých tenistů.

Specifikem olympijského turnaje je start zástupců exotických zemí. Přál byste si někoho takového jako soupeře do prvního kola? Určitě by bylo fajn dostat nějakého cizokrajného zástupce, abych se mohl dostat do turnaje a zvyknout si na prostředí.

V Řecku se očekávají velká vedra, to bude velký skok oproti deštivému počasí v Torontu, kde jste minulý týden hrál...To jo, ale mně teplo nevadí. Navíc si budu zvykat v Cincinnati, tam bývá tradičně vedro.

Kde vidíte větší šanci na vysněnou medaili - ve dvouhře nebo ve čtyřhře? Ve čtyřhře je výhodou, že se rozpadnou některé tradiční dvojice jako třeba Björkman-Woodbridge, protože oba hráči musejí být ze stejné země. Ale nedá se říct, že tam bych měl k medaili blíž.

V deblu jste se mohl představit s vaším parťákem z daviscupových zápasů Radkem Štěpánkem, jenže ten start na olympiádě odmítl... Samozřejmě mě to mrzí, i když jsem s ním o tom nemluvil. Asi bychom měli velké ambice, protože spolu dokážeme hrát opravdu světově.

Ve čtyřhře tak nastoupíte s Tomášem Berdychem. Stihnete si spolu před začátkem olympijského turnaje vůbec zatrénovat? Já nevím, kdy do Atén přijedu, to bude záležet na tom, jak dopadnu v Cincinnati. Ale s Tomášem jsme spolu dříve hráli, takže by to neměl být problém. Ono je stejně úplně jiné hrát čtyřhru v zápase a v tréninku.

Co byste ve volném čase v Aténách rád stihl? Nevím, jak mi to vyjde, asi toho moc nestihnu. Ale chtěl bych vidět co nejvíce sportů. Nejvíc mě táhne atletika, každý další sport, který bych navštívil, by byl jakýmsi bonusem navíc.

Berete s sebou rodinu? Manželka a děti zůstávají doma. Nemělo by cenu je do Řecka tahat, stejně bychom se k sobě příliš nedostali. V Aténách to bude velká divočina - spousta sportovců a turistů...

Reklama