Hlavní obsah

Pavelková by ráda vystoupila ze stínu Hilgertové

PRAHA

Má doma medaile z mistrovství světa i Evropy ve vodním slalomu, na minulé olympiádě v Sydney byla pátá, doma ale závodí ve stínu slavnější krajanky Štěpánky Hilgertové. Právě na hrách v Aténách by z něj ale Irena Pavelková ráda vystoupila.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Irena Pavelková

Článek

"Na olympijskou medaili vidím tak osm kandidátek včetně mě a Štěpánky, kterou bych ráda konečně i na velké akci porazila. Nechci ale, aby to vyznělo, že potřebuji být nejlepší v českém souboji, já bych jen ráda v Aténách na stupně vítězů. Tamní voda je dost těžká, to by mi ale mohlo svědčit," tvrdí kajakářka, které bude v září třicet a cenný kov z OH by brala jako předčasný dárek k narozeninám.

Už před čtyřmi roky ji v Austrálii jediné zaváhání v brance připravilo o bronz. "Nechci znovu udělat zbytečnou chybu, ale vím, že při vyrovnanosti světové špičky uspěje ten, kdo bude méně kazit." Pavelková jako jediná z našich olympioniků na divoké vodě absolvovala během tří červencových týdnů tři závody Světového poháru.

"Potřebuji co nejvíc sedět v lodi a prožívat závodní napětí. V minulosti mě nervozita doslova užírala, letos snáším závodní stres daleko lépe," vypráví Pavelková, která se cítila už docela dobře při českých nominačních závodech, kde nebylo jednoduché předčít kvalitní domácí konkurentky Sadilovou, Řihoškovou a další. "Olympijský závod bude něco jiného, tam se nervozita určitě objeví."

Olympijské kufry zatím nebalila

Vítá možnost týdenního tréninkového pobytu na aténském umělém kanále, ale zůstat až do startu OH jako její tuzemská sokyně, to rozhodně nechtěla.

"Ráda si tam zajezdím a nacvičím různé projetí branek, které pořadatelé od jarního závodu pozměnili. Nejsou už neviditelné překážky pod vodou, na trati jsou větší vlny, ale je čitelnější," líčí Pavelková, která tak olympijské kufry ještě nebalila a odjela spíš jen jako na jiná soustředění během sezóny.

Chce očím znovu přivyknout na mořskou vodu, která teče kanálem, a tělo zkusí adaptovat na velké horko.

"Každopádně to ale pro mne bude utrpení. Jakmile teploměr vyšplhá přes třicítku, není mi zrovna dobře." I proto by kajakářce pražského USK přišlo psychicky vyčerpávající být celé tři týdny v dějišti her.

"Pár dní doma, kdy se zbavím předolympijského napětí, je pro mne určitě lepší, než kdybych se s tím rvala přímo v Řecku. Měla bych tam přijet z domova uklidněná."

Reklama