Hlavní obsah

Kozlíková chce v Aténách vyrukovat s aktivní taktikou

Lada Kozlíková bude nejvytíženější českou cyklistkou na olympijských hrách. V Aténách zasáhne do bojů o medaile v silničních i dráhových soutěžích, a tak si poveze do Řecka celkem sedm karbonových závodních kol zhotovených na míru.

Článek

Dva 'stroje' bude mít připravené na silniční závod jednotlivkyň, dva na silniční časovku, další dva na bodovací závod a jeden na stíhačku. "Z disciplín budu preferovat na silnici časovku a na dráze bodovací závod, na nějž jsem si už před dvěma lety připravila aktivní taktiku," uvedla na dnešní tiskové konferenci v Brně Kozlíková.

V olympijské vesnici bydlet nechce

Téměř dva měsíce trénovala ve švýcarském Svatém Mořici, odkud si odskočila na ženský etapový závod Giro d'Italia. Skončila v něm pětadvacátá a byla maximálně spokojená. "Trénovala jsem tvrdě ve vysoké nadmořské výšce a jsem přesvědčena, že mi tato příprava hodně dala. Cítím se nyní v dobré formě a věřím, že mi výkonnost vydrží," uvedla cyklistka.

Do Atén odletí 12. srpna a na rozdíl od většiny sportovců nebude bydlet v olympijské vesnici. Dala přednost ubytování v centru Atén. "Spočítali jsme si, že na tréninky i na start závodu bychom museli absolvovat okolo devadesáti kilometrů v hustém provozu ucpaného města. Svou roli sehrála i skutečnost, že se nechci stravovat společně s dalšími tisíci sportovců a funkcionářů v jedné jídelně, kde člověk snadno chytí nějakou virózu. Pobyt v olympijské vesnici jsem absolvovala v Sydney, v Aténách jsme zvolili z mého pohledu optimální variantu," poznamenala Kozlíková.

Na vedro se těší

Většina sportovců se v Aténách bojí úmorného vedra, Kozlíková se naopak na teplé počasí těší. Jednak podstoupila celou závěrečnou přípravu v teplém klimatu a také svých nejlepších výsledků dosáhla ve vedru. "Snad by mě mohlo zaskočit pouze nedýchatelno. Silniční soutěže se pojedou v centru Atén, kde je všechno rozpálené. Ovšem podle zpráv, které dostávám z Řecka, se zatím teploty v Aténách pohybují okolo pětatřiceti stupňů a v podobných podmínkách jsme trénovala nyní ve Švýcarsku," řekla Kozlíková.

Svou poslední předolympijskou přípravu bude ladit Kozlíková pouze v domácích podmínkách. Ve čtvrtek a v sobotu se mimo soutěž představí v prologu a časovce na 18 kilometrů při cyklistickém závodě Vysočina. "Bude to moje ostrá poslední zkouška. Kromě ní na mě čeká ještě sedm těžších tréninkových jednotek," dodala Kozlíková.

Reklama