Hlavní obsah

Ptáček tuší, že tyč muže být loterií

PRAHA

Za velkou loterii bez vyloženého favorita označuje olympijský závod tyčkařů úřadující halový vicemistr světa Adam Ptáček, který po loňské negativní zkušenosti z pařížského šampionátu ví, jak je důležité nepodcenit kvalifikaci. "Nelze v ní šetřit síly, musíte skákat naplno jako by už to byl závod," říká 24letý atlet.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tyčkař Adam Ptáček

Článek

"Měl jsem s tím v minulosti problémy, ale už to snad je za mnou. Rozhodně si chci užít olympijskou atmosféru dvakrát , proto je nutné projít do finále, ale to nemusí být vůbec snadné. Předpokládám, že na postup bude třeba 570 a to je letos zatím mé maximum," uvažuje závodník Dukly Praha, jehož osobní a zároveň český rekord má ale hodnotu 581 cm.

"Před pěti lety jsem si právě v Aténách zlepšil osobák snad o dvacet centimetrů, nebylo by špatné tradici dodržet. Když se povede kvalifikace, šance na úspěch roste. Z finalistů už pak může vybojovat medaili každý, bude to hodně o hlavě i o štěstí," usmívá se.

Možná zkusí chladící vestu

Nerad ale nastupuje do soutěže jako favorit. "Proto zatím neskáču moc vysoko, abych pak nemusel čelit tlaku jako adept na medaili a na halové stříbro z Budapešti se už snad zapomnělo," vtipkuje, ale hned zvážní. "Je fakt, že se poslední dobou se nějak nemohu trefit do pokusu. V pondělí jsem v Linci skočil 560 největší rezervou v životě, ale pak jsem začal myslet na velký výkon a nesoustředil se na další výšku," zlobí se na sebe Ptáček.

Poslední start před olympiádě plánuje na pražskou Julisku při sobotní extralize družstev.  "Musím si vzít tvrdší tyč, jsem poslední dobou hodně rychlý, takže ji snad zvládnu," říká tyčkař, jenž si ještě před odletem na OH, který má plánován na 18. srpna, odskočí na týden do Nymburka. Recept na aténské horko má jasný: "Dodržovat pitný režim, brát čepici a možná bych zkusil i český vynález v podobě chladící vesty a večer před soutěží si rozhodně dám třetinku piva."

Reklama