Hlavní obsah

Italové nařezali hvězdám z NBA

KOLÍN n. RÝNEM

Měla to být velká show. Basketbalový tým USA, obhájce olympijského zlata složený z hvězd zámořské NBA, se v rámci přípravy zapojil do turnaje tří zemí v Kolíně nad Rýnem. Hned první zápas s Itálií ale vyvolal na čele kouče Larryho Browna vrásky. Jeho svěřenci totiž podlehli hráčům z Apeninského poloostrova 78:95.

Článek

Na profesionály z USA se přišlo podívat více než 14 tisíc fanoušků. Při rozcvičce jejich očekávání Američané naplnili pohlednými smeči, ale ve hře jich bylo pramálo. Proti agresivní obraně bronzových medailistů z ME se prosazovali jen stěží, jejich výkon nebyl vůbec kolektivní a navíc ztráceli poměrně hodně míčů.

S příchodem Iversona a Duncana na konci první půle se sice jejich hra zlepšila, ale už v poločase prohrávali o šest bodů. Italové sbírali body hlavně díky přesným střelám z dálky, o něž se staral především Basile. Ten byl s 25 body druhým nejlepším střelcům Italů (Galanda měl 28), nejvíce bodů na konto USA přinesl Anthony (19). Duncan dal o čtyři méně a Iverson vstřelil 13 bodů.

Chybějí střelci?

"Nebylo to ono, ale tahle porážka tolik nebolí," nechal se slyšet Tim Duncan ze San Antonia. "Na olympiádě by to bylo určitě jiné, tady jde stále jen o přípravu," omlouval nepovedený výkon zámořských hráčů, kteří budou na olympijském turnaji bojovat o páté zlato v řadě.

První zápas v Německu potvrdil obavy některých expertů z absence elitních střelců typu McGradyho nebo Cartera v Brownově výběru. Americkým hráčům se proti důsledné defenzivě soupeře podařilo vsítit jen čtyři trojkové hody.

"Zatím máme rezervy i v obraně, komunikace ještě není úplně dobrá," prohlásil Allen Iverson. "Zápas s Itálií nám určitě prospěl, všichni už stoprocentně víme, že cesta za zlatem nebude žádná procházka," dodala opora Philadelphie.

Ve středu mohou basketbalisté USA svou pověst napravit, večer se totiž utkají s domácím Německem.

Itálie - USA 95:78 (41:35)
Nejvíc bodů: Galanda 28, Basile 25, Pozzecco 11, Chiacig 10 - Anthony 19, Duncan 15, Iverson 13, Marion 10. Diváci: 14.821.

Reklama

Související témata: