Hlavní obsah

Boxeři po 28 letech chybějí v olympijském ringu

PRAHA

Žádný z českých boxerů neprošel kvalifikačním sítem a po 28 letech tak budou naši rohovníci v olympijském ringu chybět. Tří možností nevyužily ani dvě největší české naděje - držitel senzačního stříbra z OH v Sydney Rudolf Kraj v kategorii do 81 kg a Tomáš Adámek o váhu níže.

Foto: archiv

Rudolf Kraj

Článek

Nejblíže k účasti měl královehradecký rohovník na evropském šampionátu v chorvatské Pule, kde však v rozhodujícím zápase o postup na OH podlehl Němci Wilaschekovi na body. "Když jsem v šatně viděl, jak je soupeř domlácený, tak jsem měl chuť s boxem seknout. Rozhodčí si dělali, co chtěli," soptil Adámek, jenž se poté neprosadil ani na kvalifikačních turnajích ve Stockholmu a Varšavě.

Stejnou zkušenost si prožil letos opakovaně rovněž Kraj. "Je neuvěřitelné, co se v Evropě děje," zuřil boxer, jenž přišel o možnost obhajoby stříbra z Austrálie. "Je ostudou, když si účastnická místa rozdělují státy, které mají zastoupení v exekutivě mezinárodní federace," doplnil reprezentační trenér Svatopluk Žáček.

Největšími olympijskými úspěchy českého a československého boxu tak zůstávají zlaté medaile Júliuse Tormy z Londýna 1948, Jána Zachary z Helsinek 1952 a Bohumila Němečka z Říma 1960.

V Aténách budou čtyři tituly obhajovat Kubánci, po dvou pak boxeři Uzbekistánu a Ruska.

BOX na OH
286 mužů (14.-29.8.)
Boxerské zápasy se uskuteční v olympijské hale Peristeri, kde je kapacita 8400 míst. Na programu jsou klasicky boje v 11 váhových kategoriích (48, 51, 54, 57, 60, 64, 69, 75, 81, 91, +91 kg). Jednotlivé bloky se konají vždy ve 13.30 a v 19. 30. 26. srpna mají boxeři volný den.

Reklama