Hlavní obsah

Pažoutová může spasit judo

PRAHA

Judo může blahořečit Andree Pažoutové. Nebýt jejích pevných nervů na květnovém mistrovství Evropy v posledním zápase váhy do 70 kg s Francouzkou Abdellatifovou, tak se na aténském tatami neobjeví žádné české kimono. A také by nepřivezla z Bukurešti bronz.

Článek

Po ukončení kariéry opor Michaely Vernerové-Kvačkové a Radky Štusákové-Coufalové i Petra Jákla výkonnostní mezeru nová generace judistů zatím nezacelila. "Nedokázali zabrat ve zlomových momentech, jako například Jákl před Sydney," zavzpomínal šéftrenér Michal Vachun.

"Čtyři roky jsem se na olympiádu chystala. Tak mám radost, že do Atén pojedu. A už tam nebudu tak vyjevená," vybaví si Pažoutová vzpomínky na Sydney. Tam se poprvé prosadila mezi olympijské výpravy po boku Vernerové a Jákla. Nikdo z trojlístku však tehdy neměl důvod k potěšení a ani si nemohli nic vyčítat. Všichni propadli.

"Škoda že jsem se z juda dostala do Atén jen já. Ale nemám strach, že bych se neměla s kým bavit. Kamarádím třeba s gymnastkou Komrskovou a některými plavci."

O pohodu vyslankyně českého judistického národa bude dbát její tatínek Ivo Pažout, jemuž ochotně místo ve výpravě přepustil Pavel Petřikov, který měl jet na OH coby šéf ženské reprezentace. "Můžu tam porazit velkou favoritku, ale pak třeba prohrát s neznámou Afričankou," přemítá o záludnostech turnaje pětadvacetiletá závodnice královéhradeckého Sokola.

Porazila mistryni Evropy

Nedávno na mistrovství Německa porazila na wazari i Nizozemku Boschovou, úřadující mistryni Evropy, která na vítězné cestě tehdy přešla i přes Andreu. "Takový výsledek potěší, ale zase ho nepřeceňuji, protože šlo o součást přípravy."

Už v únoru Andreu její vyvolený Jiří Pokorný, také judista, požádal o ruku a navlékl jí snubní prsten. A tak se chystá na 4. září v Častolovicích svatba. Možná až moc starostí najednou... "Přípravu na olympiádu to nenarušuje. Stejně už máme všechno zajištěno. Pomáhal mi s tím můj první sponzor - svatební agentura," dušuje se .

Říká, že chce v Aténách vyhrát co nejvíce zápasů. "Myslím hodně vysoko, ale soupeřky určitě také," nehodlá prozradit víc. Kdyby to však dotáhla až na medaili, napodobila by bronzového Kocmana v Moskvě a zasloužila se po 24 letech o druhý cenný kov z OH pro naše judo.

JUDO
Kolik? 386 sportovců
Kdy? 14. - 20. srpna
Dějištěm soutěží se stane Ano Liossia Olympic Hall se dvěma tatami, která se nachází 16 km od olympijské vesnice. Tribuny pojmou 8400 diváků. Muži budou soupeřit o 7 medailových sad (váhy do: 60 kg, 66 kg, 73 kg, 81 kg, 90 kg, 100 kg, nad 100 kg) a ženy o stejný počet (váhy do: 48 kg, 52 kg, 57 kg, 63 kg, 70 kg, 78 kg, nad 78 kg).

Reklama

Související témata: