Hlavní obsah

Švehla se musí poprat hlavně s váhou

PRAHA

Do Atén se vydají jen dva zápasníci v řeckořímském stylu - Petr Švehla v kategorii do 55 kg a David Vála do 120 kg. Volnostylaři, stejně jako před čtyřmi roky v Sydney, sítem kvalifikací v uplynulých měsících neprošli, totéž platí pro soutěž žen, která si v Řecku odbude olympijskou premiéru.

Článek

"Do Atén jednoznačně měl jet ještě Marek Švec. Nepříznivou souhrou osudu a náhod se mu to v kvalifikacích nepovedlo," povzdechl si reprezentační trenér Ervín Varga. Na jaře nevyšel ani tah se žádostí na Mezinárodní federaci zápasu o přidělení divokých karet nejen pro Švece, ale i pro loňskou vicemistryni Evropy Halovou a volnostylaře Buriana.

Oba olympionici se nyní připravují v Nymburce. Těsně před odletem do Řecka 18. srpna ještě budou dolaďovat formu v Praze. Zejména dvaatřicetiletý Švehla, který letos v dubnu na šampionátu ve Švédsku vybojoval evropský bronz, lační po úspěchu.

"Určitě patří do světové špičky," zamýšlí se Varga. "Jenže v jeho kategorii se může stát vítězem kdokoliv ze sedmnácti lidí ze špičky. Především kvůli Asiatům je konkurence nesmírně silná. Klidně se může stát, že Švehla vypadne už ve skupině. Pokud ji ovšem vyhraje, půjde daleko," odhaduje šance trenér.

"Před startem olympiády ale bude mít ještě jednoho velkého protivníka - úpravu tělesné hmotnosti. Má totiž v těle nízký obsah tuku, a tak jde doslova o gramy, aby se vešel do předepsaných kil. Stejný problém jsme řešili před čtyřmi roky i v Austrálii a gramy jsem z něj doslova ždímal," vzpomíná s úsměvem.

Vala musí přibrat

Šestadvacetiletý Vála má v těžké váze opačné starosti. "Ten se ve vedrech spíše potýká s úbytkem hmotnosti. Ale poradíme si," usmívá se kouč.

"V Sydney přišel o možnost bojovat o sedmé místo. V následném cyklu nedosahoval extra výsledků, drží se ale v dobrém středu. Je ještě relativně mladý pro tuto kategorii. Navíc se za čtyři roky elita prakticky nezměnila. Drží se Američan Gardner, Maďar Deak-Bardos, Rusové našli adekvátní náhrady za Karelina," naznačuje ambice svého svěřence.

Jako aktivní sportovec na olympijské žíněnce Varga nikdy nebyl, což ho s odstupem času trochu mrzí. "Enormně jsem chtěl, což bylo na škodu. Zato jsem byl jako hodně mladý trenér už v Soulu v roce 1988, tehdy mi bylo osmadvacet. V Sydney jsem už coby zralý kouč čekal od svých svěřenců víc. Teď v Aténách to bude do třetice a tak si říkám, že do toho konečně někdo praští," praví rezolutně Varga.

Není divu, poslední medailové úspěchy v podobě zlata z Mnichova 1972 a stříbra z Montrealu 1976, o které se postaral Vítězslav Mácha, už jsou hodně vousaté.

ZÁPAS
Kolik? 140 mužů pro řeckořímský styl, 140 volnostylařů, 48 pro ženský zápas.
Kdy? 24. - 29. srpna.
Soutěž proběhne na třech žíněnkách v Ano Liossia Olympic Hall vzdálené 16 km od olympijské vesnice. Na tribuny se vejde 8400 diváků. Klasici i volnostylaři budou oproti Sydney soutěžit v sedmi nových váhových skupinách do 55 kg, 60 kg, 66 kg, 74 kg, 84 kg, 96 kg a 120 kg, poprvé v historii se představí i nejlepší ženy a to ve čtyřech hmotnostních kategoriích do 48 kg, 55 kg, 63 kg a 72 kg.

Reklama